Ez igazi ingyen hitel!

A sertéstenyésztők, valamint az ültetvényekkel foglalkozó gazdaságok vehetik igénybe azt a hitelt, melyet az Agrár Széchenyi Kártya konstrukción belül hirdették meg.

GazdanetO. Horváth György2018. 12. 13. csütörtök2018. 12. 13.

Kép: Sertés, disznó, szopósmalac, koca Hotel Venus Zalakaros, a szállodát a saját 10 hektáros gazdálkodásukból látják el 2010.06.07. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Ez igazi ingyen hitel!
Sertés, disznó, szopósmalac, koca Hotel Venus Zalakaros, a szállodát a saját 10 hektáros gazdálkodásukból látják el 2010.06.07. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Egy cég legalább fél, legfeljebb százmillió forint hitelhez juthat hozzá. Az egyes kedvezőtlen piaci helyzettel érintett agrárgazdasági szakágazatok részére az Agrár Széchenyi Kártya konstrukciók keretében nyújtott mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló 37/2018. (XII. 10.) AM rendelet alapján, fás szárú növénykultúrák (alma, kajszibarack, meggy, őszibarack, borszőlő, csemegeszőlő stb.) termesztésével, illetve a sertéstenyésztéssel foglalkozó gazdálkodók részesülnek támogatásban, a 2019. január 1. és 2019. december 31. között hatályba lépett Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez kapcsolódóan.

A fás szárú növénykultúrák esetében alapvetően a kedvező időjárás miatt jelentkezett rekordtermés következtében fellépő piaci árcsökkenés, amely a konkurens európai országok kiemelkedő termésmennyiségével is párosult, míg a sertéstenyésztés esetében a 2016-2017-es kedvezőtlen piaci helyzetből adódó jövedelem-kiesés elhúzódó hatása, valamint az afrikai sertéspestis miatt bekövetkező exportpiac vesztés indokolja a kiemelt támogatást.

A támogatás formája 100%-os mértékű kamat-, kezességi díj és kezelési költség támogatás a hitel teljes futamidejére, valamint a hitel felvételével, fenntartásával kapcsolatos (meghatározott) költségekre vonatkozó 100%-os költségtámogatás.

A kamat-, kezességi díj és kezelési költség támogatás fás szárú gyümölcsök esetében hektáronként legfeljebb 1 millió forint összegű, sertéstartók esetében állategységenként legfeljebb 500 000 forint összegű hitelkerethez vehető igénybe.

A kamat-, kezességi díj és kezelési költség támogatás a hiteligény benyújtásával automatikusan igénylésre kerül, míg az egyéb költségekre vonatkozó támogatás igényléséhez a vállalkozásnak minden év januárjában vagy júliusában támogatási kérelmet kell benyújtania a Kincstárhoz. A hitel futamideje 1-3 év, összege pedig 500 000-100 000 000 Ft között lehet. A támogatás mezőgazdasági csekély összegű támogatásnak minősül.

Ezek is érdekelhetnek