Végre véget érhet a tejpiaci adócsalás

Január elsejétől 18%-ról 5% százalékra csökken az ESL és az UHT tejek forgalmi adója. Így végre megszűnik az alapja az évtizede tartó adócsalásnak, a hazai árak letörését is lehetővé tévő külföldi tartós tejekkel történő ügyeskedéseknek.

GazdanetO. Horváth György2018. 12. 22. szombat2018. 12. 22.

Fotó: MTI/MTVA

Végre véget érhet a tejpiaci adócsalás Fotó: MTI/MTVA

A folyadéktejek általános forgalmi adójának fokozatos csökkentése során a következő lépés az ESL (hosszabban eltartható) és az UHT (ultrapasztőrözött) tejek 2019. január 1-től történő 5 százalékos ÁFA körbe vonása. 2014 óta, a sertés tőkehús, majd később a belsőség, a baromfi, a tojás, a hal és a friss tej adószintje csökkent 5 százalékra.
Bár a szakma már évek óta azt szerette volna, hogy ne csak a friss tejek, hanem a legnagyobb piaci visszaélésekre és adócsalásra, az árak letörésére alkalmas tartós tejek adója is mérséklődjön, a kormány csak most lépte meg.

Az ESL tejek 100 százalékban hazai előállításúak és 30 százalékos piaci részesedésűek, az UHT termékek pedig 85 százalékban magyar gyártásúak és körülbelül 60 százalékos mennyiségben fogynak el a polcokról. A forgalmi adó csökkenése elsősorban a fogyasztók számára hoz majd kedvező változást. A friss tej adómérséklésénél ugyanis bebizonyosodott, hogy az ÁFA-csökkentés szinte teljes mértékben megjelent a fogyasztói árakban, azaz olcsóbb lett a tej. Járulékos előnyként jelentkezhet majd a tej kereskedelmének és forgalmazásának fehéredése, vagy az időről-időre felbukkanó, külföldi, dömpingszerűen megjelenő termékek visszaszorulása. Az Agrárminisztérium a tej árának csökkenését és az ágazat fehéredését várja az intézkedéstől.

Ezek is érdekelhetnek