Mit választanak idén az adócsaló szervezetek? A tejet már nem!

5 százalékra csökkent az ESL és az UHT tejek forgalmi adója, számos plakát hirdeti már, melyik láncnál, milyen akciók során lehet a korábbinál sokkal olcsóbban megvenni az eltartható tejeket. A fogyasztók mellett a termelők és feldolgozók is örülnek: végre, sok-sok éves könyörgésük után megszűnhet az adócsalás az ágazat nagy részében.

GazdanetO. Horváth György2019. 01. 03. csütörtök2019. 01. 03.
Mit választanak idén az adócsaló szervezetek? A tejet már nem!

Még nem tudni, merre indulnak el, mely termékcsoportokat választanak az adócsalásra szakosodott bűnszervezetek, de a folyadék tejet tavaly óta, a hosszan eltartható UHT- és ESL tejeket három napja már nem érdemes célba venniük. Január 1-től 18%-ról 5%-ra mérséklődik az ESL (hosszabban eltartható) és az UHT (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója az elfogadott jogszabály szerint - közölte az Agrárminisztérium (AM). Az intézkedéstől a kereslet és a fogyasztás növekedése, vala Egy átlagos 4 fős magyar család mintegy 45 ezer forintot fordít évente tejekre, az intézkedés számukra mintegy 6-7 ezer forint megtakarítást eredményezhet.mint az ágazat fehéredése és az importált tejek visszaszorulása várja.

Az áruházláncok vélhetően az áfa-csökkentést teljes mértékben átadják a vásárlóknak, akik így már alacsonyabb áron juthatnak majd a termékekhez. A hosszan eltartható tejek ugyanis eddig is az egyik "vevőbecsalogató" termékkörhöz tartoztak. Azonban a magyar feldolgozók egy liternyi ilyen tejét az utóbbi években általában 175-180 forintnál olcsóbban nem tudták kínálni a boltokban, addig főleg szlovák, német, cseh, lengyel termékeket néha akár 115-130 forintért is meg lehetett venni. Ez az ár a fent említett országokban a feldolgozói termelői ár körüli szint, erre kellett még rárakni a szállítási költséget, a nagy- és kiskereskedelmi árrést és a 18 százaléknyi áfát. Vagyis a láncolatban szinte biztos, hogy valahol elcsaltak adókat, de ezekre nem igazán tudott fényt deríteni egyetlen hatóság sem. Annak ellenére, hogy a tejágazati érdekképviseletek számos alkalommal bizonyították a csalás tényét, próbavásárlásokat tartottak elemzéseket adtak át. Az áfa-csökkentés mintegy 100 magyar tejipari vállalkozás versenyképességét erősíti bel- és külföldön.

Nos, most ennek a feleslegese küzdelemnek vége, a tejek 5 százalékos, egységes áfa-adóztatása megszünteti az adóelkerülés értelmét. Hasonlóan sikerült megtisztítani a baromfi, a sertés, a hal, a tojás adójával ügyeskedők lehetőségét és legkorábban a gabonák fordított áfafizetésének bevezetésével a legnagyobb tételű csalások esélyét. Hogy az erre szakosodott maffiózók most merre fordulnak, az még kérdés. De akad még termékkör bőven: a lényeg, hogy nagy tételű árucikk legyen, melyet nem igazán lehet egyedileg beazonosítani. Ilyen áruféleség még a zöldség és a gyümölcs, ahol a termelők szerint legalább 30 százalékos a feketén értékesített tételarány. De ott a bor is, mint lehetőség. Tegyük persze hozzá, hogy az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER), mely 2015-től igencsak megszűri az "adócsalt" termékek országon belüli és kívüli mozgatását, ezzel a csalások bizonyos fajtáit is korlátozza.

Ezek is érdekelhetnek