Nem lehet kettős mérce!

Egységes európai uniós jogi szabályozást kell kialakítani az élelmiszerek kettős minőségének felszámolása érdekében - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a minap.

GazdanetO. Horváth György2019. 02. 04. hétfő2019. 02. 04.

Kép: spar áruház tudatos bevásárlás termék áremelkedés közért tejtermék 2012 02 28 Fotó: Kállai Márton

Nem lehet kettős mérce!
spar áruház tudatos bevásárlás termék áremelkedés közért tejtermék 2012 02 28 Fotó: Kállai Márton

Az államtitkár felidézte, hogy az Európai Bizottság tavaly kezdte el az uniós tagállamokban ugyanazon gyártó, ugyanazon termékeinek az összehasonlító vizsgálatát. Első körben 64 terméket ellenőriztek, amelyeket Belgiumból, Németországból, Franciaországból, Hollandiából, Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából, illetve Magyarországról szereztek be. A vizsgálatok 20 terméknél találtak egyértelmű különbséget ugyanazon gyártó ugyanazon terméke között. 

"Nem legenda az élelmiszerek kettős minősége" - idézte fel Zsigó Róbert az illetékes uniós biztosnak a vizsgálatok eredményeiről alkotott véleményét. A 64 termék ellenőrzését követően 2018 decemberében az Európai Bizottság Kutatóközpontja már 19 uniós tagországból származó, 100 féle termékre terjesztette ki további vizsgálatait. "Amíg nem tisztázódik az ügy és nem lesz megnyugtató uniós szintű rendezés addig az Agrárminisztérium mindenkinek azt javasolja, hogy a Magyarországon termelt alapanyagokból, Magyarországon feldolgozott terméket válassza vásárláskor" - jelentette ki Zsigó Róbert.

Ezek is érdekelhetnek