Gyümölcsnek is, zöldségnek is finom, színpompás vitaminbomba: a paradicsom

Itt az ideje, hogy külön is foglalkozzunk a paradicsommal, mert amennyire könnyen nevelhető és tartható, amennyi örömöt szerez, éppen oly nehéz szívvel élhetjük meg, amikor beüt a baj.

GazdanetO. Horváth György2019. 06. 23. vasárnap2019. 06. 23.

Kép: Szabad Föld kert O Horváth György háztáji gazdaság konyhakert növénytermesztés paradicsom fajták 2016 08 09 fotó. Kállai Márton

Gyümölcsnek is, zöldségnek is finom, színpompás vitaminbomba: a paradicsom
Szabad Föld kert O Horváth György háztáji gazdaság konyhakert növénytermesztés paradicsom fajták 2016 08 09 fotó. Kállai Márton

Az egyik leghálásabb növénycsoportunk a kertben a paradicsomé. Az idén 7-8 fajtát sikerült szaporítani, most éppen a palánták kiültetése utáni bizakodó fázisunkat éljük. A palánták szépen erősödnek, sőt néha beelőzik az optimális állapotot, tehát a még 30-40 centis tövek már virágot fejlesztettek.

Nos, ezeket én leszedem, mert tudom, még nincsenek készen arra, hogy gyümölcsöt neveljenek. (Az ok ésszerű: a fóliasátorban nagy meleget és sok vizet is kaptak, a nitrogénellátás bőséges volt. Ez többek között a korai virágképzés oka.) Majd amikor már combig érnek a tövek, erősek, kellő levél- és gyökértömeg áll rendelkezésre, csak akkor jöhet a termésérlelés. Addig el is kell jutni, persze, és manapság, mikor nem múlik el nap eső nélkül, észnél kell lenni.

Néhány érzékenyebb fajtánál – tapasztalatom szerint ilyen az egyik kedvencem, az ökörszív-paradicsom – már megjelent az alternáriás levélfoltosodás. Ez mindig az alsó leveleken található, eleinte kisebb, aztán már akár egy-két centis foltokként jelenik meg. A gomba a levélen kívül megtámadja a szárat is, azon fekete, hosszanti foltokat látunk.

Fontos a védekezés, mert korai lombvesztést okoz, s ha gyenge a növény és a szár is fertőzött, akkor a tő pusztulását sem ússzuk meg. Az idén szinte biztosan számíthatunk a következő hetek meleg, esős, párás időjárása miatt a paradicsomvész – más néven fitoftóra – fertőzésére is. Ezért a talán legveszélyesebb paradicsombetegségért ugyanaz a kórokozó felel, amely a burgonyavészt is okozza. Jellemző, hogy akár néhány nap alatt képes az egészséges, ereje teljében lévő növényt teljesen elpusztítani. Tünetek: a leveleken nem körülhatárolt, vizenyős-olajos, szürkészöld, később bebarnuló foltok képződnek. Ezek akár néhány nap alatt szétterjednek, az egész növény olyan lesz, mintha leperzselték volna, a levelek elhalnak, a növény elpusztul.

Ezeken túl is akad számos kórsága a paradicsomnak, de általában igaz, hogy egy-egy idejében elvégzett rezes kezelés nem engedi kifejlődni a veszélyt, illetve érdemes felszívódó készítményekkel kombinálni a permetezéseket. S miként nő a paradicsom, hasznos leszedni az alsó leveleit – legalább 50 centi magasságig –, hogy szellős legyen, és a talajból se tudják a gombaspórák könnyen megfertőzni. Amíg az előzőekben vázoltakra igaz, hogy permetezéssel megelőzhetők a bajok, addig a paradicsom vírusos betegségeinél semmi nem hat.

Az élénkpiros darabokat már szüretelhetjük. Fotó: Kállai Márton

Itthon már elterjedt és a nagyobb kertekben szinte biztos, hogy elő-előfordul egy-két tőnél a bronzfoltosság – a leveleken szinte fémes bevonat látható –, vagy a vírusos sárga levélfodrosodás – ekkor a levelek kicsik lesznek, sárgás szélekkel, a szár felső része abnormálisan megvastagszik, s rövidülnek a levelek közötti ízek.

Nos, a következő években új kórokozóval is számolhatunk: a minap jött a hír, hogy tavaly már olasz és német területen megtalálták a Tomato brown rugose fruit vírust. Magyar neve még nincs, a nemzetközi szakirodalomban ToBRFV-nek rövidítik. Nagyobb veszély, hogy a hasonló vírusokkal szemben ellenálló, kinemesített fajtákat is megbetegíti. A levelek sárgulnak, ráncosodnak, érdesednek a hajtásvégeken, a gyümölcsön előbb sárgás foltok jelennek meg, majd a terület ráncosodik, a bőr vastagszik, s parásodhat is.

Ezek is érdekelhetnek