Most már vetni és palántázni kell!

Nem lehet lustálkodni, használjuk ki a jó időt! Vethetjük a nyár elejei növényeket, illetve nekiállhatunk az újbóli palántanevelésnek is.

GazdanetO. Horváth György2019. 06. 04. kedd2019. 06. 04.

Kép: Palánta öntözés póréhagyma Hernádszentandrás biofalu Bioszentandrás biogazdálkodás ökológiai növénytermesztés közmunkaprogram 2014.06.03. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Most már vetni és palántázni kell!
Palánta öntözés póréhagyma Hernádszentandrás biofalu Bioszentandrás biogazdálkodás ökológiai növénytermesztés közmunkaprogram 2014.06.03. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

 

Palánta öntözés
Hernádszentandráson
fotó: Németh András Péter

Bár igaz, hogy a sok eső miatt nehézkes megfelelő magágyat kialakítani, hisz’ inkább csak sarat kenünk, semmint a földet porhanyósítjuk, gyomtalanítjuk. Akinek valóban annyira kötött a talaja, hogy csak az esők után napokkal tud valamit is kezdeni vele, annak érdemes palántákat készíteni. Időt nyerhetünk ugyanis, akár két hetet is. Magam lapos gyümölcsös ládákat használok e célra. Ebbe vetem el több sorban a brokkoli, a kelbimbó, a káposzták, a téli karalábé magját. Arasznyi korukban kerülnek aztán a növénykék az ágyásokba. E módszer előnye, hogy a növényeket könnyen tudom ki-be cipelni a fóliasátorba vagy éppen mellé, az árnyékba, egy állványra. Így sok rovar kártétele elkerülhető, ami a legtöbb bajt okozza a kicsi csíra- vagy egy-két leveles fejlettségű növényeknek. Ráadásul csak egy ládányi területet kell gyommentesen tartani: a felhasznált komposztból rendre kihajtanak, de mégsem kell a kelő növény mellett kapálni, hajladozva gyomot szedegetni.

Így termesztem az uborkák nagy részét, a cukkinit, a tökféléket is. A kimondottan hagyományosan termesztett, melegigényes paprikák, paradicsomok, tojásgyümölcsök palántáit most ültettem ki, bár itt lett volna már az ideje, de a hidegtől és esőtől féltettem.

Az is igaz, hogy a paradicsomot károsító gombák szeretik a mostani időjárást, a talajjal is felverődő néhány fajuk a párás, esős időben könnyen megtámadja a kicsi palántákat. Ezért kivárok még június elejéig, már csak azért is, mert az idén a paprikák a meleg hiánya miatt kicsit visszafogottan fejlődgetnek még a fóliában is. Jellemző, hogy egyik nap csak 12-15 fok a legmelegebb a sátorban, aztán másnap, mikor hétágra süt a nap, már akár 30-35 fok is lehet, ha nem jól szellőztetünk.

Mindezekből is látszik, hogy az idén rendesen be kell osztani az időt, előre kell gondolkodni, amennyire csak lehet, s minden olyan pillanatban, amikor kapálhatunk, vethetünk, palántázhatunk, elvégezhető a növényvédelmi munka, azonnal cselekednünk kell, mert aztán megint jön egy esős időszak. Úgy tűnhet, egy hónapja csak percekből áll a tavasz, nehéz optimális időt találni a munkák elvégzésére.

Ezek is érdekelhetnek