Biztos haszon a kertből

Korábbi számainkban folyamatosan szóltunk róla, hogy drága a gyümölcs és a zöldség. Nos, úgy látszik, e téma örök: a lassan záruló szezont követően is maradnak a magas piaci árak. Ez rossz hír a háziasszonyoknak, jó viszont a kiskertek művelőinek.

GazdanetO. Horváth György2019. 09. 24. kedd2019. 09. 24.
Biztos haszon a kertből

Elnézést kérek az olvasóktól, de „hazabeszélek” a következő sorokban. Teszem már csak azért is, mert az idén bőven igazolja az élet a korábban leírtakat, javasoltakat. A ház körüli zöldség- és gyümölcstermesztésről van szó, pontosabban annak gazdasági hasznáról.

Mert az elmúlt években, amikor a mostanihoz képest jóval, 10–50%-kal is olcsóbb volt a piacon, a boltokban megvett kertészeti termék, akkor is megérte otthon magunknak termeszteni. Tavaly és az idén viszont szinte kárörvendéssel vegyes szörnyülködéssel láthatták a kertművelők az árcédulákat.

Mert ha azt nézzük például, hogy ez évben a paprika vagy a paradicsom legalacsonyabb ára is folyamatosan meghaladta a 200, illetve a 250 forintot, akkor tényleg akad ok a rácsodálkozásra. Ugyanis ha valaki tél végén, tavasz legelején megvett 100-150 forintért egy zacskó paradicsommagot, elvetette, palántát nevelt, majd kiültette, 50-60 tő paradicsomról is szüretelhet tövenként 2-4 kilónyi termést.

A piaci árakkal számolva ez szinte aranybánya: 150 forint a mag, s ha nem számoljuk a kertész saját munkáját, a leszedett 100 kilónyi zöldség ára a 25 ezer forintot is elérheti! Ugyanez igaz a paprikára és más zöldségre is. Egy kiló cukkinit csak elvétve lehetett 200 forint alatt megvenni, de ha otthon – szintén százforintos magár mellett – öt tő cukkinit vetettünk, akkor róluk akár 50 kilónyi termést is szedhettünk, azaz legalább 10 ezer forint értéket adhattunk a konyhánknak.

A piaci árakat elnézve, valóban érdemes otthon kertészkedni... Fotó: Németh András Péter

A krumpli ára sem ment 200 forint alá: 50 szem vetőgumót 1500 forintért lehet venni; ebből, ha csak egy kilót terem is egy-egy tő, akkor is 50 kiló burgonyánk lesz a kertben – ami megint csak 10 ezer forint érték. Ráadásul a zöldségtermesztéshez nem kell óriási kerttel rendelkezni: egy 5 × 10 méteres kertrészen olyan ágyássor alakítható ki, ahol paprika, paradicsom, tök, cukkini, uborka, zöldbab, borsó annyi termeszthető, ami egy kisebb család önellátására elég.

A burgonya sok helyet köt le egész évben, de a terjedelmesebb kertekben mindenképpen ott a helye. Nagyobb kertet igényel, ha gyümölccsel is akarunk foglalkozni. Nos, a gyümölcsfronton is a zöldségekéhez hasonló a helyzet az utóbbi időkben: egy kiló cseresznye, meggy, kajszi, őszibarack stb. az idén legolcsóbban 600-700 forintért volt megvehető a boltokban.

Egy facsemete ára 1500–3000 forint, ezek általában négy-öt éves korukban már 5-10 kilónyi termést adnak. Bár addig gondozni kell őket, de évente fánként egy-kétezer forintnál több permetszert nem kell rájuk szórni, költeni. A fa később már akár 30–100 kilónyi termést is ad.

Azt gondolom, mindehhez nem kell kommentár. Ha csak nem annyi, hogy talán eljött az idő, amikor már nem gazdaságos a kerteket parlagon hagyni, vagy a szépen gondozott gyepből érdemes egy részt feltörni és művelésbe vonni.

Ezek is érdekelhetnek