Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nem lesz ellátási zavar a húsvéti füstölt húskészítmények piacán, az ágazati vállalatok széles kínálattal készülnek, azonban a termékek a tavalyihoz képest magasabb áron kaphatók – közölte a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az MTI-vel.
Éder Tamás elmondta: a húsvéti füstölt hústermékekből évek óta mintegy 6-7 ezer tonna fogy, az idén is hasonló forgalomra számít. Kiemelte, hogy a húsüzemekben már jóval húsvét előtt megkezdődik a felkészülés, vannak olyan készítmények – például a hagyományosan pácolt, érlelt, füstölt termékek –, amelyeket hetek óta gyártanak.
Hozzátette, hogy az ellátásban nem lesz gond, azonban a vállalatok tartanak attól, hogy a koronavírus-járvány a vásárlókat a húsvéti ünnepek előtt takarékosságra kényszeríti, ezért az olcsóbb, gyengébb minőségű termékek kereslete megnő.
Ezzel viszont megtörhet az elmúlt évek tendenciája, amikor a jobb minőségű, hosszabb érlelési idejű, hagyományos termékek iránti érdeklődés lassan és folyamatosan emelkedett a gyorsérlelésű, főzött, pácolt termékek rovására.
A fogyasztók felismerték, hogy az ár igenis érdemi minőségi különbséget jelez a lényegesen olcsóbb és a drágább húsvéti füstölt készítmények között.
Az elnök rámutatott, hogy az árak idei emelkedése független a koronavírus-járványtól, annak hátterében az afrikai sertéspestis világpiaci hatásai állnak, ami miatt drasztikusan drágulnak az alapanyagok.
A tavalyi húsvét előtti időszakhoz képest az élősertés ára mintegy 50 százalékkal nőtt, ehhez képest egy év alatt a húskészítmények árai csak 20 százalék körüli mértékben emelkedtek.
– Ahhoz, hogy a növekvő önköltségeket a húsipari cégek az árakban kifejezhessék, további áremelkedésre lenne szükség – fűzte hozzá.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu