Magasabb ár, finomabb sonka

GazdanetO. Horváth György2020. 04. 10. péntek2020. 04. 10.
Magasabb ár, finomabb sonka

Nem lesz ellátási zavar a húsvéti füstölt húskészítmények piacán, az ágazati vállalatok széles kínálattal készülnek, azonban a termékek a tavalyihoz képest ma­­gasabb áron kaphatók – közölte a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az MTI-vel.

Éder Tamás elmondta: a húsvéti füstölt hústermékekből évek óta mintegy 6-7 ezer tonna fogy, az idén is hasonló forgalomra számít. Kiemelte, hogy a húsüzemekben már jóval húsvét előtt megkezdődik a felkészülés, vannak olyan készítmények – például a hagyományosan pácolt, érlelt, füstölt termékek –, amelyeket hetek óta gyártanak.

Hozzátette, hogy az ellátásban nem lesz gond, azonban a vállalatok tartanak attól, hogy a koronavírus-járvány a vásárlókat a húsvéti ünnepek előtt takarékosságra kényszeríti, ezért az olcsóbb, gyengébb minőségű termékek kereslete megnő.

A Szabad Föld kertje gazdaságából is itt sorakoznak a sonkák. Fotó: Kállai Márton

Ezzel viszont megtörhet az elmúlt évek tendenciája, amikor a jobb minőségű, hosszabb érlelési idejű, hagyományos termékek iránti érdeklődés lassan és folyamatosan emelkedett a gyorsérlelésű, főzött, pácolt termékek rovására.

A fogyasztók felismerték, hogy az ár igenis érdemi minőségi különbséget jelez a lényegesen olcsóbb és a drágább húsvéti füstölt készítmények között.

Az elnök rámutatott, hogy az árak idei emelkedése független a koronavírus-járványtól, annak hátterében az afrikai sertéspestis világpiaci hatásai állnak, ami miatt drasztikusan drágulnak az alapanyagok.

A tavalyi húsvét előtti időszakhoz képest az élősertés ára mintegy 50 százalékkal nőtt, ehhez képest egy év alatt a húskészítmények árai csak 20 százalék körüli mértékben emelkedtek.

– Ahhoz, hogy a növekvő önköltségeket a húsipari cégek az árakban kifejezhessék, további áremelkedésre lenne szükség – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetnek