A koronavírus következménye: árváltozás pro és kontra

Furcsa jelenséggel állunk szemben: miközben régen nem fizettünk ilyen sokat a sertés- és baromfihúsért, a tejtermékekért, eközben az élő állatok és állati termékek árai zuhanásba kezdtek. Az Európai Unió a túltermelési válság oldására 75 millió eurót ad tárolási támogatásként.

GazdanetO. Horváth György2020. 05. 17. vasárnap2020. 05. 17.

Kép: Molnár István libatelep liba tenyésztő tanya tarhos állattartás alföld lúd 2014 10 30 Fotó: Kállai Márton

A koronavírus következménye: árváltozás pro és kontra
Molnár István libatelep liba tenyésztő tanya tarhos állattartás alföld lúd 2014 10 30 Fotó: Kállai Márton

A koronavírus nemcsak az egészségünkben, de az élelmiszerek piacán is sok kárt okoz. Egymással párhuzamosan ellentmondásos jelenségek alakultak ki.

Ugyanis miközben elsősorban a friss fogyasztású élelmiszerek – főként a zöldségek, gyümölcsök – árai olykor 30–50 százalékot is meghaladóan emelkednek, másoké – húsok, tejtermékek – a korábbi szintekhez képest jócskán mérséklődnek.

A drágulást egyrészt az akadozó szállítások miatti korlátozott import, másrészt a betakarításhoz, a kertészeti termékek előállításához nélkülözhetetlen agrármunkások kisebb létszáma vagy egyenesen hiánya okozza. Emiatt a kínálat csökkent, az árak emelkedtek.

A szállítási korlátozások a szinte ipari jellegű állatitermék-értékesítést nehezítik: nagy tételek ragadtak Európában, ami áresést okozott. Mindemellett szólni kell a turizmus leállásáról, a vendéglátóhelyek, éttermek, szállodák bezárásáról is, ami egyértelműen az eladhatatlan készletek növekedéséhez járul hozzá.

E szektor leállása egyes említett termékkörökben akár 20-40 százalékos ke­­resletkiesést is okoz.

A felsoroltak jócskán kihatnak Magyarországra: egy kiló élő sertésért már nagyjából száz forinttal adnak kevesebbet, mint például két hónapja. Az áresés 10-15, illetve 20-30 százalékos: az előbbi mérték a hosszú távú szerződéseknél, míg az utóbbi a szabadpiaci áraknál következett be.

Ugyanakkor mindez a boltokban még nem érződik, vagy csak most kezd megjelenni, ezért ugyanazon időszakban esett a sertés ára, miközben drága maradt a felvágott, a szalámi. Hasonló okok miatt alakult ki ugyan­ilyen helyzet a tej és a tejtermékek piacán is.

Madárinfluenza

A koronavírusról özönlő információk szinte elsöprik a hazai baromfiágazat új válságáról érkező híreket. Nem elég, hogy a járvány okozta problémák nagy áresést okoznak, de a madárinfluenza mértéke lassan megközelíti a három-négy évvel ezelőtti szintet. Itthon már kétmillió szárnyast kellett a kór megfékezése miatt kiirtani, csaknem háromszáz szárnyastartóhelyen izolálták a vírust kacsa-, liba-, pulyka-, tojótyúk- és csirkeállományok – tehát minden haszonmadárfaj – esetében.

A csirkefelvásárlási árak a korábbi kilónkénti 250 feletti szintről 230-ra estek. Sok vágóhíd tárolókapacitása betelt, egyesek leálltak a vágással.

Ezek is érdekelhetnek