Hogyan tovább a mezőgazdaságban, Európában?

Megoldhatatlan feladat elé állítaná a gazdákat az Európai Bizottság által készített Termőföldtől az asztalig és Biodiverzitás stratégiák bevezetése. A termelés csökkenésével egyidejűleg nagyobb lehetőséget adnának az import agrár- és élelmiszer-ipari cikkek ellenőrizetlen beáramlására az unió tagországaiba.

GazdanetO. Horváth György2020. 05. 31. vasárnap2020. 05. 31.

Kép: Lajkó Miklós és családja és tanyája Szerbia Gunaras egymilliomodik honosított magyar állampolgárság tanya állattartás tehén szarvasmarha gazdálkodás 2019.04.29 fotó: Németh András Péter

Hogyan tovább a mezőgazdaságban, Európában?
Lajkó Miklós és családja és tanyája Szerbia Gunaras egymilliomodik honosított magyar állampolgárság tanya állattartás tehén szarvasmarha gazdálkodás 2019.04.29 fotó: Németh András Péter

Fenyegeti az európai mezőgazdaság jövőjét a Bizottság által bemutatott tervek esetleges végrehajtása. Előzetes elemzések szerint a javasolt intézkedések a termelés 15 százalékos csökkenéséhez vezetnének – mondta a stratégiákról Nagy István agrárminiszter.

Az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) részét képező javaslatokban – környezet- és klímavédelmi szempontokra hivatkozva – kivitelezhetetlen célszámokat írnának elő. Például a felére csökkentenék a növényvédő szerek használatát, illetve 2030-ig kötelezően ökológiai termelésbe vonnák az összes mezőgazdasági terület 25 százalékát.

Ezek nem csak az uniós versenyképességet, de akár az élelmezés biztonságát is veszélyeztethetik. Ráadásul semmilyen hatástanulmány nem kapcsolódik a stratégiákhoz.

Az ilyen átfogó és komoly kihatással járó tervekről kizárólag a várható következményeket megfelelően elemző előzetes vizsgálatok alapján lehet felelős döntést hozni – figyelmeztetett a miniszter, aki szerint a javasolt intézkedések az árak drasztikus emelkedéséhez vezethetnek, és egyben utat nyithatnak az EU-n kívülről érkező élelmiszerek még nagyobb mértékű beáramlásának.

A harmadik országokban jóval kevesebb feltételnek kell megfelelni, az ott készült élelmiszerek előállítása lényegesen kevésbé fenntartható módon történik.

Emellett a növényvédő szerek felhasználására és azok szermaradékaira vonatkozó uniós és harmadik országbeli előírások is eltérőek. Nincs olyan nemzetközi rendelkezés, amelynek alapján a harmadik országok kötelezhetőek lennének az uniós követelmények betartására.

Ezért komoly veszélyt jelent, hogy a javaslat a felére csökkentené a növényvédő szerek használatát. Ennek jelenleg nincsenek meg a feltételei, a legtöbb esetben nem létezik valós alternatívája. Mindez önmagában is nagyban csökkentené az európai termelést.

A magyar kormány továbbra is hangsúlyozza, hogy amennyiben az agrárium környezet- és éghajlatvédelmi terheit növelik, ahhoz a Közös Agrárpolitika költségvetésében további uniós forrásokat kell biztosítani.

A járvány kellős közepén egyértelmű, hogy a Green Deal részét képező javaslatok bemutatását a Bizottságnak el kellett volna halasz­tania.

Ezek is érdekelhetnek