Megpihenni munka után a kertben

Egyre bővülnek teendőink a kertünkben. Betakarítunk és vetünk, gyomlálunk és kaszálunk, ültetünk és palántázunk, permetezünk, füvet nyírunk és mulcsozunk, kordont építünk és kacsolunk, kötözünk és magot fogunk.

GazdanetO. Horváth György2020. 07. 24. péntek2020. 07. 24.

Kép: Szilva kár Szabad Föld kert O Horváth György háztáji gazdasága tavasz esőzés cspadék károkozás kártevők kert rohadás növénybetegségek Fotó: Kállai Márton

Megpihenni munka után a kertben
Szilva kár Szabad Föld kert O Horváth György háztáji gazdasága tavasz esőzés cspadék károkozás kártevők kert rohadás növénybetegségek Fotó: Kállai Márton

Július talán az egyik legnehezebb hónap a kertben: a másodvetések még folynak – én ilyenkor vetem a káposztafélék egy részét, az idén először pótolom nyári vetéssel az igen ritka petrezselymet, de dughagyma is került a földbe –, sőt a júniusi magokból kelt palántákat is gondozni kell.

A tavasszal, nyár elején ültetett növények pedig javában teremnek, bár még nincs annyi paradicsom vagy paprika, netán uborka, hogy télire is eltegyük, de a hónap végén ez az idő is eljön. Most a málna szüretelése tart, de indul az őszibarack és a hónap végével a szilva szedése is. A korai barackból alig akad a fán, a később érők viszont nem fagytak el.

Szilvából alig lesz néhány kiló, szintén a fagyoknak lett áldozata. A málna szépen te­­rem, már a tavaszi átültetésű tövek is hozogatnak bogyókat. Esszük a répát, a fóliában terem az uborka, paprika, paradicsom. A napokban vetettem el az újabb uborkaágyást, fölé kordont építettünk, amire futhat. Ezek a növények általában egészen a fagyokig teremnek, míg a korábban palántáltakat addigra elviszi valami nyavalya. Lassan szedhetőek a tökfélék is.

Most palántálom a karalábét, kelbimbót és a brokkolit is, utób­biak télen is szedhetők. Jócskán kell kapálni, sarlózni, de állataink megelégedésére szolgál, hogy sok gyomot, füvet ehetnek.

Kacsáink is meghálálták a gondoskodást a napokban, a négy kotló kacsa közül kikelt az első fészekalj: 10 tojásból 7 apró madár fejlődik rohamosan az ólban. Összesen nagyjából 50 tojáson ülnek még állataink, egészen az ősz elejéig várhatók újabb és újabb kelések. Disznóink meg annak örülnek, hogy megkezdődött a permetezések ellenére is férgesedő almák potyogása. Hetente egy-egy vödörrel jön össze ebből a csemegéből.

Permetezni is muszáj, ami elkerülhetetlen ebben a párás melegben: eddig sikerült is elhárítani a nagyobb bajt, a krumpli és a paradicsom is fitoftóramentes. Azért akad egy kis levélbetegség, de ezt rezes és más permetezéssel kordában tudtuk tartani. Kivéve 5-6 burgonyatövet, melyek egyik napról a másikra beszáradtak. Valamelyik vírus vitte el, de már fel is szedtük alóluk a termést, konyhánk így jutott újkrumplihoz.

Permetezni kellett a cseresznye-, alma- és körtefákat is. Ezeket a levélbetegségek, a molyok ellen, illetve a szomszéd birsfáin megjelent tűzelhalás miatt kezeltük.

Az idén az egyik fiam hét-nyolc féle dísztököt vetett: mostanra akad, amelyik 3-4 méteres szárat eresztett. Külön állványzatot készítettünk, azon lóg az ehető kolbásztök és mindenféle más kisebb-nagyobb, ráncosabb, színesebb dísztök is. Nem mellékesen kellemes árnyékot adnak, így gyakorta telepszünk alá kicsit megpihenni és gyönyörködni a munkánk eredményében.

Ezek is érdekelhetnek