Lesz miből sütni

Amilyen rosszul kezdődött az idény, majd a tavasz, olyan hektikus most az aratás is. Régen fordult elő, hogy a gazdálkodók augusztusra ne végeztek volna a búza betakarításával is. Szakértők szerint a kenyérnekvaló búzát már levágták, míg a legutóbbi eső óta jó, ha takarmányozásra alkalmas tételek kerülnek a magtárakba.

GazdanetO. Horváth György2020. 08. 08. szombat2020. 08. 08.

Kép: Aratás búza betakaritás betakarítás Lajoskomárom kombájn gabona magtár siló 2016.07.20 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Lesz miből sütni
Aratás búza betakaritás betakarítás Lajoskomárom kombájn gabona magtár siló 2016.07.20 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Sok laikus aggodalommal hallja a híreket, miszerint ebben az évben a magyar búzatermésnek nagyjából a harmada felel meg étkezési célokra. Lesz-e miből kenyeret, zsömlét, kiflit, miegyebet sütni?

Mindenki megnyugtatására szögezzük le: megint megtermett az ország kenyere. Itthon 1-1,2 millió tonna étkezési búzára van szükség, most nagyjából 4,5 millió tonna búza termett, ennek harmada jó, sőt igen jó minőségű.

Más kérdés – és manapság leginkább ez foglalkoztatja a gazdálkodókat –, hogy mi lesz a maradék 70 százalékkal, azaz 3 millió tonnára tehető tétellel? Mert erre nincs nagy szükség külföldön, a magyar búzából a legkiválóbbat vették eddig is, tehát a javítóbúzát, amit a közepes minőségűhez keverve lehet értékessé tenni a lisztet.

Nos, ez most kevés lesz, néhány százezer tonnát tehet ki – feltéve, ha minden jó minőséget itthon használunk fel.

Az időjárás miatt előállt helyzet lefelé nyomja a takarmánynak használható gabonafélék árát. Ennek az állattartók örülnek, míg a gazdálkodók kevésbé. Az idén szemmel láthatóan elváltak a búzaárak: a malmiaké 53–56 ezer forint között mozognak, de nem kell csodálkozni, ha később elérik a 60 ezret, amibe a forintárfolyam esetleges gyengülése is belejátszhat.

A takarmányé viszont akár ötödével is olcsóbb lehet, 43–48 ezer körül várható. Persze mindezt a koronavírus-járvány alakulása, az azzal járó szállítmányozási problémák meg­jelenése nagyban befolyásolhatja.

Őszi kalászosok

Az idén jó minőségben termett kalászos vetőmag az országban – adta hírül a Vetőmag Terméktanács, amely közzétette az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató árat is, ami tonnánként 107 ezer forint. Tavaly a piacon kialakult ár 109 ezer forint volt. Az idén a vetőmagcélú őszi búza és őszi árpa átlagtermése 5,5–7,5 tonna/hektár között alakulhat, míg tritikáléból 4–6,4 tonna/hektárra számíthatunk.

 

Ezek is érdekelhetnek