Magyar dinnye kerül idén nyáron külföldre is?

Eddig nemigen dübörgött a dinnyepiac, amiért az időjárás okolható: nincs kánikula, amikor igazán keletje van a gyümölcsnek, és az érést is eltolta a többszöri hidegebb időszak. A napokban azonban végre beindulhat a szezon.

GazdanetO. Horváth György2020. 08. 01. szombat2020. 08. 01.

Kép: Dinnye evés kersztallergia parlagfű gyümölcs egészséges táplálkozás 2012 08 05 Fotó: Kállai Márton

Magyar dinnye kerül idén nyáron külföldre is?
Dinnye evés kersztallergia parlagfű gyümölcs egészséges táplálkozás 2012 08 05 Fotó: Kállai Márton

Nagyjából 10-14 nappal csúszott meg eddig a hazai dinnye szezonja. Még jó egy hete is számottevő volt az import, mert a hazai felhozatal nem elégítette ki a piaci igényeket. Pedig a vevők sem rohamoztak túlzottan, ahhoz igazi kánikula kell, amiben jó ideje nem volt részünk.

Ennek a gyümölcsnek meleg kell. Ám hideghullám jött májusban, amikor a legkoraibb ültetvényeken már a virágoknak kellett volna kötnie. A következő időszak sem lett igazi „dinnyeérlelő”, kevesebb is és minőségben sem tökéletes a termés. De ennek már vége, a napokban végre beindulhatnak a nagyobb szállítmányok, főleg a békési és a szabolcsi termőtájakról érkeznek a nagy elosztókhoz a dinnyével megrakott konténerek.

S milyen áron? Manapság látni 150-160 forintos dinnyét éppúgy, mint 250-300 forintosat. A szakmabeliek tavaly úgy számoltak, hogy a hagyományos magvas dinnye 120-130 forintos kilogrammonkénti fogyasztói ár fölött hoz jövedelmet a termelők számára.

A hazai fogyasztás mellett a termelői bevételt leginkább az export alakulása határozza meg. Ha jó a szezon, akkor július 20-tól augusztus végéig 40-70 ezer tonna dinnyét kell kivinni az országból, hogy ne zuhanjon össze a belföldi piac. Erre a mennyiségre megvan a kereslet, mert addigra – főleg Németországból – már eltűnnek, vagy legalábbis minimális mennyiségűre csökkennek a spanyol és a görög dinnyeszállítmányok.

Az idén azonban lehet, hogy nem így lesz: a koronavírus-járvány miatt a turizmus mérsékelt e két államban, ezért az ott termesztett dinnyéből is kevesebb fogy helyben, így sok maradhat az exportpiacaikra is. Ez megnehezítheti a magyar kiviteli lehetőségeket.

Másfelől viszont az is lehetséges, hogy mivel a németek sem mennek olyan nagy számban külföldre, otthon több élelmiszert fogyaszthatnak, ami a magyar dinnye számára is megadja az esélyt a külföldi (elsősorban német) piacokra kerülésre.

Ezek is érdekelhetnek