Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Kiváló immunerősítő leveseink kedvenc zöldsége, a sárgarépa.
Kép: Zákányszék, 2012. november 06. Romániából áttelepült napszámosok. Sárgarépaszedés. Fotó: Ujvári Sándor
Egyik legkedveltebb zöldségfélénk a sárgarépa: levesek, főzelékek, hidegkonyhai készítmények általános ízesítője, de préselt, illetve velősített formában (smoothie) szintén gyakran fogyasztjuk. Az egészséges táplálkozás zöldsége is, hiszen kevés kalóriát és sok vitamint tartalmaz. Karotinban különösen gazdag. (Ez a narancssárga színű növényi festék, amely az A-vitamin elővitaminja, a sárgarépa latin elnevezése, a carota után kapta a nevét.)
Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz rostot, B- és C-vitamint, továbbá kalciumot, foszfort és vasat. Rendszeres fogyasztása akadályozza a bőr kiszáradását, hatékony a szív- és keringési rendszer betegségeinek diétás gyógyításában, valamint az immunerősítő kúrák része is.
Fogyasztása a várandós, illetve szoptatós anyáknak is ajánlott, egyéves kortól pedig a gyermekeknek: a préselt levét tejjel vegyítve adjuk cumisüvegből. Itt kell elmondanunk, hogy a sárgarépa azon zöldségek egyike, amely hajlamos a nitrogéntartalmú műtrágyák, illetve növényvédőszer-hatóanyagok felhalmozására, ezért mértékkel kell fogyasztanunk. S itt válik jelentőssé a házi kerti, illetve biotermesztése, amikor tudatosan minimalizáljuk az olyan anyagok használatát, amelyek ártalmassá válhatnak.
A sárgarépa hidegtűrő, ezért a magját akár a tél alá is vethetjük, azzal a kockázattal, hogy ha a csírázás idején fagy éri, károsodhat. De ha a nagyobb fagyok beállta előtt szalma- vagy lombtakarással védjük a sorokat, elhárítjuk a veszélyt. Tápanyag- és vízigénye közepes (nem kíván közvetlen szervestrágyázást), a talajra azonban kényes: legszebben a mély rétegű, középkötött földeken díszlik. (A szélsőségesen rossz és erősen kötött talajon gyatra termést hoz.)
Hosszú gyökere mély talajművelést, apró magja jól előkészített magágyat követel. Rövid, közepes és hosszú tenyészidejű fajtái között választhatunk, tárolásra elsősorban a hosszú tenyészidejű répák alkalmasak.
Fűtetlen pincében
A sárgarépát a fagyok előtt, októberben szedjük fel. Mélyen ássunk a tövek alá, nehogy a gyökerek megsérüljenek. Tárolás előtt néhány napig szárítsuk. A lombját félcentis levélcsonk meghagyásával távolítsuk el, s úgy vigyük hideg, jól szellőző pincébe. A kiszáradás, fonnyadás ellen legjobb, ha homokba rétegezve tároljuk, és a homokot enyhén nedvesen tartjuk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu