2020: Az utóbbi évtizedek legkülönlegesebb évjárata szőlő szempontból is

Hirdetés – Általánosan, ha 2020-ra gondolunk, elsősorban nem a pozitívumok fognak eszünkbe jutni, az élet bármelyik aspektusát vesszük górcső alá. Minden cikk, poszt, vagy sajtóközlemény említés szinten biztos, hogy foglalkozik a világjárvánnyal. Ha globálisan gondolkozunk, nehéz olyan ágazatot mondanunk, amit ne érintene. A mezőgazdaságot és ezen belül szőlőtermesztést inkább gazdaságilag, mint szakmailag érintette a járvány.

GazdanetPR cikk2021. 02. 15. hétfő2021. 02. 15.
2020: Az utóbbi évtizedek legkülönlegesebb évjárata szőlő szempontból is

Még ki sem fakadt a szőlő, máris jelentkeztek a nehézségek. A márciusi szigorítások miatt nagymértékben visszaesett a borfogyasztás, amelynek okai ismertek. Sajnos ilyen sok meg nem metszett ültetvénnyel sem lehetett eddig még találkozni. Újra lehetőség nyílt a zöldszüret adta támogatások igénybevételére is. A szüret végére újabb szigorítások léptek érvénybe, így a borfogyasztás újra csökkenő tendenciát mutatott.

A sok negatív történés ellenére viszont elmondhatjuk, hogy az évjárat nagyon jól alakult és nagyon szép borok kerültek a palackokba. Így a 2020-as esztendőnek van pozitív eredménye is.

Mindenkit bíztatunk, hogy fogyasszon magyar bort!

A szőlő fenológiai stádiuma, mint minden esztendőben borvidékenként és fajtánként eltérőn alakult. A fakadása április közepén történt, és az alacsony napi minimum hőmérséklet miatt nagyon heterogén volt. A hűvös és száraz május miatt a szőlő növekedése lassú tendenciát mutatott, a fürtmegnyúlás pedig május közepén, végén következett be. A virágzás június elején történt, de a szokatlan alacsony hőmérséklet miatt kötődési problémák jelentkeztek az idei évjáratban is. A bogyókötődés, bogyónövekedés június közepétől, július elejéig terjedő időszakban történt, majd a fürtzáródás július közepével zárult. A zsendülés időszaka július végén kezdődött, a szüret pedig a legkorábbi fajtánk a Csabagyöngye szedésével augusztus 8-án indult.

Egészséges fürt (Fotó: Syngenta Kft.)

A szőlő legfontosabb kórokozója a szőlő-lisztharmat eltérő mértékben jelentkezett. Az első tünetek viszonylag későn (május közepe) jelentek meg, így nem volt sok ideje a kórokozónak arra, hogy a virágzásig felszaporodjon a lombon, és komoly gazdasági kártétel alakuljon ki. Segítette ezt a tényt a már említett száraz májusi időjárás is. Szőlőperonoszpóra áttelelő képletek a lehullott levelekben ugyan nagy számban képződtek 2019-ben, de a száraz április és május miatt nem tudott fürtfertőzés kialakulni. A júniusi csapadék ugyanakkor nagyon kedvező volt a feketerothadás számára.

A feketerothadás tüneteivel egyre gyakrabban találkozhatunk a szőlőben, és a betegség gyors lefolyása, és súlyos tünetei miatt gyorsan elveszíthetjük a termést, ha nem védekezünk célzottan. Cégünk, a Syngenta kínálatában több hatóanyag is van, ami hatékony a kórokozó ellen. A Dynali kiváló hatékonysággal rendelkezik. A klíma változásával előreláthatólag egyre gyakrabban fogunk találkozni a tünetekkel.

Fekete rothadás fürtön (Fotó: Syngenta Kft.)

Szürkepenész kártétellel is találkozhattunk, elsősorban az októberi jelentős csapadék miatt. Kártevők közül a vegetáció indulásakor egyes borvidékeken lehetett találkozni rügykártevőkkel, bár nem volt olyan súlyos a kártétel, mint 2014-ben. Szívókártevők közül a szőlőtripsz szintén előfordult, és egyre több a gubacsatka kártétel is. A szőlőmolyok közül a Tarka szőlőmoly első nemzedéke jelentett problémát néhány borvidéken.

Összefoglalva mégis elmondhatjuk, hogy amennyi nehézséget okozott a világjárvány az életünkben 2020-ban, a szőlő növényvédelme annyi könnyebbséget jelentett.

 

Ezek is érdekelhetnek