Itt az új célkitűzések ideje az agrárszektor számára!

Hirdetés – A mezőgazdaság és az élelmiszeripar is kihívásokkal teli jövő elé néz, a jelenleg zajló gazdasági változások és az fenntarthatósági törekvések tükrében egyaránt. Ahhoz, hogy a változásokkal teli időszakban is sikeresen álljanak helyt, a hazai agrárvállalkozások számára is fontos lehetőség, ha stabilitási, illetve növekedési céllal beruházásokat és fejlesztéseket valósítanak meg. Többek között ebben kíván segítséget nyújtani a Magyar Nemzeti Bank (MNB) programja, az Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá).

GazdanetPR cikk2021. 04. 19. hétfő2021. 04. 19.

Fotó: Patrick Bennett

Soya bean farmer in field with tractor, wiping brow, Indiana, USA Fotó: Patrick Bennett

Az agrárium jelene és jövője

A mezőgazdaság, illetve az élelmiszeripar nemzetgazdasági szempontból is meghatározó súlyú ágazatok Magyarországon, melyeknek jelentős szerepük van a foglalkoztatás, a fenntartható fejlődés és az élelmiszerellátás biztosításában egyaránt. Az agráriumban dolgozók és vállalkozók életét a jelenleg zajló gazdasági változások, kiemelten az éghajlatvédelmi intézkedések jelentős mértékben érintik. Napjainkban globális cél a kibocsátás csökkentés, amely valódi innovációkat és technológiavezérelt beruházásokat igényel. Az elvárás nem csekély, az EU fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban, a hatékonyságnövelést támogató működési megoldások tömeges bevezetése a mezőgazdasági vállalkozások előtt álló kihívások egyik legfőbb eleme. Amellett, hogy az agráriumnak az éghajlatvédelmi szempontokhoz kell igazodnia, az élelmiszerellátási igény is folyamatosan növekszik, ez pedig két oldalról érkező nyomást jelent a mezőgazdaság és élelmiszeripar vállán.

A jelenleg is élénk beruházási kedv és a járvány ellenére is zavartalanul működő termelés azt a képet erősíti, hogy a hazai mezőgazdaság készen áll szembenézni ezekkel a kihívásokkal. A legfrissebb adatok szerint a tavalyi évben jelentkező nehézségek ellenére is növekedés tapasztalható a szektorban. A beruházási kedvnek a jövőben is kulcsszerepe lesz abban, hogy a vállalkozások meg tudjanak felelni az fenntarthatósági elvárásoknak, illetve az ahhoz kapcsolódó, egyre szigorúbb szabályrendszernek.

Ahhoz, hogy igazán lépést tarthassanak a fejlődésben, fontos, hogy a magyarországi vállalkozások megfelelő forrásokhoz jussanak. Az agrárium korszerűsítése kiemelt nemzetgazdasági cél, így az MNB is kedvező finanszírozás biztosításával ösztönzi az ágazat vállalatait fejlesztési elképzeléseik megvalósításában. Az MNB célja többek között az, hogy minél több agrárvállalkozás jusson kedvező feltételekkel új forráshoz, amelyet – egyebek mellett – beruházásokra, korszerűsítésre fordíthat.

Támogatás a gazdaság motorjainak

A Magyar Nemzeti Bank éppen ezért hozta létre 2013-ban a Növekedési Hitelprogramot (NHP), amely a hazai vállalkozásokat támogatja céljaik elérésében. Ennek a legújabb, 2020 áprilisában meghirdetett konstrukciója az NHP Hajrá, amely keretében folyósított kölcsönöket legnagyobb arányban a kereskedelem, a feldolgozóipar és mezőgazdasági ágazat szereplői vették eddig igénybe. A konstrukció kiemelt célja a jegybank részéről, hogy országszerte kedvező finanszírozási feltételeket kínáljon a mikro, kis- és középvállalkozásoknak, a kihelyezett források több mint negyede mikro vállalkozásokhoz, harmada pedig kisvállalkozásokhoz került.

Az NHP Hajrá keretében minimum 1 millió, maximum 20 milliárd forintot igényelhetnek a vállalkozók a kereskedelmi bankoktól. A hitel kamata legfeljebb 2,5% lehet, amely a futamidő végéig fix marad. Az ingatlanvásárlással és ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos beruházásokra pedig akár 20 éves időtartamra is lehet hitelt igényelni, a forgóeszközhitel és a támogatások előfinanszírozása esetén pedig 3 év a maximális futamidő.

Az NHP Hajrá esetében eredetileg 1500 milliárd forint volt a biztosított forrás, ugyanakkor a program sikeressége arra ösztönözte a jegybankot, hogy két lépcsőben, a múlt év végén először 1000, majd idén áprilisban további 500 milliárd forinttal emelje meg a felhasználható keret nagyságát. Az összesen 3000 milliárd forintos összegből így jelenleg még 900 milliárd forint áll a kkv-k rendelkezésére, hogy igénybe vegyék céljaik megvalósítására.

A gazdaság motorjaként is előszeretettel emlegetett hazai mikro-, kis- és középvállalkozások nemzetgazdasági szerepe megkérdőjelezhetetlen az MNB számára is. Mind az agrárium területén, mind a gazdaság egyéb ágazataiban a versenyképesség és növekedés kulcsa az innováció, digitalizáció, a fenntarthatósági szempontok érvényesítése és beruházások volumenének növelése. Mindezt a jegybank többek között megfogalmazott versenyképességi programjával, finanszírozási és beruházási környezet támogatásával is ösztönözni kívánja.

Tájékozódjon az NHP Hajrá keretében igényelhető hitelekről bővebben az alábbi oldalon: https://mnb.hu/nhphajra vagy keresse a kereskedelmi bankokat szakszerű tájékoztatásért!

Ezek is érdekelhetnek