Termeljünk krumplit, de milyet?

Elmúltak a nagyobb fagyok, sokan már ilyentájt elültetik a burgonyát. A nagyobb boltok tele vannak vetőgumókkal, de lehet kapni a piacon is. Mire figyeljünk, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés?

GazdanetO. Horváth György2021. 04. 26. hétfő2021. 04. 26.

Kép: Burgonya krumpli piac rózsa ella kifli 2010.01.30. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Termeljünk krumplit, de milyet?
Burgonya krumpli piac rózsa ella kifli 2010.01.30. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Elsőként is: nem érdemes spórolni a dolgon. Az 50 szemet tartalmazó vetőkrumplicsomag ára 1500-2000 forint. Ez nincs tíz kiló krumpli ára, holott őszre akár 50-100 kilogramm is lehet belőle. Piacokon látni inkább, de néha házalnak is az ennél jóval olcsóbban kínált termékkel, ami nem szaporításra szánt anyag, hanem egyszerűen csak a tavalyi termés apróbb gumóit árusítják. Ez viszont ellenőrizetlen tétel: nem tudni, hordoz-e veszélyes kórokozókat, férgeket, baktériumokat, vírusokat. Az sem garantált, hogy egyáltalán milyen fajta.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az idén is számos hirdetést talált, melyekben – kisebb-nagyobb mennyiségben –megvételre „apróburgonyát”, „vetni való burgonyát”, „tavalyi címkés burgonyát” (és még számtalan szóhasználattal élve) kínálnak. A hatóság mindent elkövet ezek eltávolításáért, de vásárlóként mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a bajt.

Az ilyen hirdetések ugyanis egyértelműen arra utalnak, hogy nem fémzárolt, vetésre szánt étkezési burgonyát hirdetnek. Amellett, hogy semmit sem tudunk az efféle burgonya növény-egészségügyi állapotáról, általában a fajta azonossága és nyomon követhetősége is kérdéses.

A kiskertekben felszaporított, eladásból megmaradt étkezési burgonya ültetése mindig kockázatokkal jár. Ezekben a gumókban nagymértékben megtalálhatóak a burgonyavírusok, melyek jelentős termésveszteséget is okozhatnak. Ezen felül megjelenhetnek uniós zárlati károsítók is, mint például a burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum, valamint a burgonya baktériumos gyűrűs rothadásáért felelős Clavibacter sepedonicus.

Már mindkét zárlati baktérium előfordult hazánkban 2020-ban, ezért további veszélyforrást jelenthetnek. A bizonytalan eredetű burgonyákkal nemcsak a saját termésünket kockáztatjuk, hanem a szomszéd burgonyáját is megfertőzhetjük.

Termelőként fontos tisztában lenni azzal is: ha zárlati károsítóval fertőződik a termésünk, amit nem ellenőrzött vetőburgonyából állítottunk elő, nem jár kártalanítás. Az ilyen esetekből adódó anyagi kár kockázata jóval nagyobb, mint amennyi megtakarításra a bizonytalan eredetű ültetési anyag megvásárlásával számíthatunk.

Tehát akár csak magunknak, akár eladásra termelünk burgonyát, mindenképpen érdemes a fémzárolt vetőburgonya kínálatából választani, ezek idehaza különböző kiszerelésekben számos helyen megtalálhatóak.

Ezek is érdekelhetnek