Palántázás időzítése

A kiültetés, más szóval a palántázás időpontja az ültetendő növényfaj biológiai igényétől (hő) és a termésének a kívánt fogyasztási idejétől függ. Ezek figyelembevételével az alábbi időpontokban palántázhatjuk zöldségnövényeinket.

GazdanetTegdes László2021. 05. 20. csütörtök2021. 05. 20.

Kép: Kíváncsi kert budaörs konyhakert luxus éttermek számára termelés vetemény palánta mezőgazdaság Dóra Melinda Tünde vállalkozása termelés zöldség biogazdaság 2015 03 26 Fotó: Kállai Márton

Palántázás időzítése
Kíváncsi kert budaörs konyhakert luxus éttermek számára termelés vetemény palánta mezőgazdaság Dóra Melinda Tünde vállalkozása termelés zöldség biogazdaság 2015 03 26 Fotó: Kállai Márton

Március végétől folyamatosan palántázhatjuk a fejes salátát a tervezett szedési idő szerint. A korai és egész késői időpontokban a rövid tenyészidejű káposztaféléket általában április közepétől augusztusig ültethetjük. Április végén és májusban a hosszú tenyészidejű fajtákat palántázhatjuk őszi szedésre, téli tárolásra (pl. bimbóskel, kínai kel, brokkoli).

Április végén kiültethető a paradicsom is, mert néhány fokos hideget átvészel, ha már megeredt a palánta. De közvetlenül a fagyosszentek előtt ne palántázzunk, mert a be nem gyökeresedett növények könnyen elfagynak.

Május második felében, a fagyosszentek elmúltával ültethetők ki a kabakosok (dinnye, uborka, tök, sütőtök) gyeptéglában vagy cserépben előnevelt palántái.

Május 15. után már biztonsággal ültethetjük ki a fagyra, megfázásra is nagyon érzékeny paprikát. Elegendő palánta esetén érdemes megkockáztatni a május eleji (egyébként korai) ültetést, mert ha elmaradnak a májusi fagyok, jóval korábbi termésre számíthatunk.

Ezek is érdekelhetnek