Miért drága a zöldség?

A piacon, élelmiszerboltban járva és az árakat látva sokan az időjárást hibáztatják, s bizony nem alaptalanul.

GazdanetO. Horváth György2021. 08. 04. szerda2021. 08. 04.

Kép: Újpesti vásárcsarnok vásárlás vásárló Piac zöldség gyümölcs termelői 2019.07.09 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Miért drága a zöldség?
Újpesti vásárcsarnok vásárlás vásárló Piac zöldség gyümölcs termelői 2019.07.09 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Néhány hete még a tavaszi száraz, de fagyos időjárást, aztán a hetekig tartó – most is jellemző – aszályos kánikulát, legutóbb pedig az özönvízszerű esőket, jégverést, szél- és viharkárt szenvedték meg a zöldségeskertek, szántóföldi területek.

Egyértelműen az időjárást okolják a legtöbben azért, hogy a zöldségek árai az egekben maradtak. Pedig a szezon itt a nyakunkon, szinte már minden terem, a legolcsóbbnak kellene lennie a szabadföldi termesztésben előállított finomságoknak – ám a boltokban, piacokon mégsem találkozunk ármérsékléssel. Sőt, egyes számítások szerint az egyik leginkább megdrágult termékkörről van szó!

A KSH adatai alapján egy év alatt 17 százalékkal drágult az átlagos zöldségkosár. Ilyenkor értékelődik fel igazán a kiskertben magunk termesztette zöldség! Igaz, hogy ott is jóval többe kerül ezek előállítása, hiszen igen sokat kellett öntözni, kapálni, és a gombák, kártevők elleni védekezés költsége is megugrott. Egy-egy permetezőgépnyi vegyszer ma már legalább 700-800 forint, és általában két, netán három fajtát használunk egyszerre. Vagyis egy-egy kezelés legalább 2000 forint!

A mostani meleg, párás időben pedig nem nélkülözhető a megelőző védekezés, mivel a már termő uborka-, paradicsom- vagy krump­li­ágyás néhány nap alatt képes tönkremenni – elég csak a levélbetegségekre, tetvesedésre, at­ká­so­dás­ra gondolni. Az egész év munkája kárba veszhet!

Ezek is érdekelhetnek