Felfelé mozgó terményárak

A sajtó szinte hetente számol be arról, hogy egyre csak emelkednek az árak. De mi más határozná meg a mezőgazdaság jövedelmezőségét, mint a bevétel alakulása? Márpedig ez most kedvez a növénytermesztőknek.

GazdanetO. Horváth György2021. 09. 02. csütörtök2021. 09. 02.

Kép: Napraforgó szotyola 2010.07.29. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Felfelé mozgó terményárak
Napraforgó szotyola 2010.07.29. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Friss adatok láttak napvilágot, miként alakulnak a világban és Magyarországon a nyári aratáson már túl lévő, illetve majd a néhány hét múlva kezdődő őszi betakarítást követően a piaci árak.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet hétről hétre küld beszámolót az uniós statisztikai szervezetnek – ezek a magyarországi hivatalos piaci árak, nem tartalmazzák sem az adót, sem a szállítási költséget –, ennek megfelelően az elmúlt na­pokban egy tonna étkezési búza 67,5 ezer, a takarmánybúza és a kukorica csaknem 67 ezer, a takarmányárpa bő 61 ezer, a repce és a napraforgó 180,5, a szója majdnem 153 ezer forintba került.

Szinte hihetetlenek ezek a számok, de még inkább elcsodálkozhatunk azon, hogy mi történt egy év alatt! A napraforgó termelői ára ugyanis 68, a kukoricáé 49, a repcéé 43, az étkezési búzáé 26, a takarmánybúzáé 29 százalékot emelkedett 2020. augusztus elejéhez képest.

Az említett változások – a Föld várható össztermését tekintve – még csak-csak érthetőek az idei búzatermést illetően. Az Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) várakozásai szerint – ne feledjük, minden mondatuk befolyásolja a világ­piacot! – a világ búzatermése 777 millió tonna, ez alulmúlja az igényeket és a készleteket is szűkíti, ami a következő szezonra is kihat.

Európa viszonylag jól teljesít, bár az idei időjárás miatt sok helyen megcsúsztak az aratással. Az országos termésátlagok azonban elfogadhatóak: Németország 7,6, Franciaország 7,4, Bulgária 6,3, Magyarország 5,9, Románia 5 tonnát aratott hektáronként, és a minőség is elég jó.

Itthon az utolsó fél évszázadban talán soha nem volt ilyen kicsi a betakarított terület, kevesebb mint 850 ezer hektárt ért el, viszont ezen is megtermett az országnak szükséges és exportra is elegendő 5 millió tonna búza.

Nagy kérdés: mi lesz a kukoricával? Ugyanis a jú­liu­si, majd az augusztus utolsó hetéig tartó szárazság – még ha volt is néhány nagy felhőszakadás – egyáltalán nem kedvezett e növénynek. Itthon egymillió hektárról 7,5 tonnás átlagot várnak.

Ez jobb, mint a korábbi becslés, de elmarad az előző évek hozamától. Bulgáriában és Romániában is a szárazság miatt aggódnak a gazdák. A francia, német és lengyel területeken viszont megfelelő időben és mennyiségben érkezett a csapadék (igaz, a lengyelek nem számítanak kimondottan a kukoricatermelés központjának).

Hasonlóan foglalkozhatunk a napraforgó terméskilátásaival. Bár jobban bírja a szárazságot, azért meglátszik rajta az aszály. Itthon az utóbbi években rendre – szinte világrekordot döntve – 3 tonna körüli hektáronkénti termésátlagot értünk el. Az idén ettől vélhetően elmaradunk, nagyobb területen ugyan, de meglesz az 1,8 millió tonnás össztermés.

A repce viszont már a magtárban van. A 2,7 tonna/hektár átlaghozam kevesebb a korábbi évekhez képest, 258 ezer hektárról 705 ezer tonnát arattunk. A csehek és a szlovákok is hasonlóan kisebb termést takarítottak be.

Elég lesz a vetőmag

Megfelelő mennyiségű és minőségű őszi kalászosvetőmag áll rendelkezésre a hamarosan kezdődő szezonkezdetre a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint. A testület az idei évre nettó 123,1 ezer forint/tonna tájékoztató árat tett közzé a kalászos növénycsoport vetőmagjaira. A nemrég véget ért szezonban a termelők 105 ezer tonna őszi búza, 27,5 ezer tonna őszi árpa és 6500 tonna tritikálé fémzárolt vetőmagot állítottak elő. Az őszibúza-vetőmag piaci értékesítési ára 2018-ban 99 ezer, 2019-ben 109 ezer, 2020-ban 113 ezer forintot ért el tonnánként. Az őszi árpa és a tritikálé ára is hasonló trendet mutatott.

 

Ezek is érdekelhetnek