Kiegyeztek a baromfisok

Elhárult az oka a víziszárnyas-tartók tervezte tüntetésnek Mélykúton. A megmozdulást az egyik legnagyobb európai baromfifeldolgozó, a Hunent Zrt. mélykúti központja elé szervezték, mivel az érintettek az idén a korábbi évekhez képest kisebb támogatáshoz jutottak volna hozzá.

GazdanetO. Horváth György2022. 02. 16. szerda2022. 02. 16.
Kiegyeztek a baromfisok

A kormány úgy döntött, hogy egyszeri 1,9 milliárd forint forrást biztosít a kacsa- és libatartók számára – jelentette be Nagy István agrárminiszter az ágazat szereplőivel történt egyeztetésen. Tehát a tervezett 12 milliárd forintnyi ágazati támogatást ennyivel emelik meg, így nőhet az egy szárnyasra jutó összeg. Ez azért fontos, mert bár a tavalyra és az idénre tervezett dotáció összege több, mint amennyi az utóbbi években volt, viszont a kacsa- és a libaállomány jelentősen megnövekedett.

Így a gazdálkodók költségemelkedését kevésbé kompenzálta volna az eredeti összeg. Nem mellesleg az egyedszárnyasra jutó fajlagos összeg segítő hatását a tavaly számottevően növekvő takarmány-, energia- és munkaerőköltség is nagyban rontotta.

A tárcavezető az egyesült államokbeli szakmai látogatását szakította félbe, hogy az érintettekkel tárgyaljon. Felhívta a figyelmet, hogy a baromfitartók számára kiemelten fontos állatjóléti támogatásokra fordított költségvetési keretösszeg 2010 óta folyamatosan emelkedik, mára elérte a 12 milliárd forintot. Ezt a summát az utóbbi években rendszeresen kiegészítette a minisztérium. Az alapkerethez hozzáadott források egyharmada a kacsa- és libatartókhoz került a Baromfi Terméktanáccsal folytatott egyeztetéseket követően. Ezt – miként a mostani tárgyaláson – a jövőben is fenn kívánják tartani.

Ugyanakkor a miniszter elítélte azokat a felvásárlókat, akik a gazdáknak fizetett felvásárlási árat úgy alakítják ki, hogy abba eleve beleszámolják az állami támogatás mértékét is. Ez az eljárás alkalmas a termelői bizalom megingatására, ezért mindenképpen visszaszorítandó.

Az ügy hátterében az áll, hogy tavaly 14,4 milliárd forintot fizettek ki a baromfiágazatnak állatjóléti támogatás címen. Ez akkora összeg, mint amely az előtte való évben volt. Csakhogy akkor a madárinfluenza miatt több millió libát, kacsát öltek le az országban, ezért a megmaradt kevesebb állathoz rendelték az összeget.

Tavaly viszont visszapótolták a kivágott állományt. Októberig kacsából 54,3, libából pedig 28,2 százalékkal többet vágtak, mint egy évvel korábban, a támogatási keretet viszont még az előző decemberben határozták meg. Így a gazdák valójában kevesebb pénzhez jutottak.

A 2022-es várható állományadatokat figyelembe véve a baromfiágazatnak 16-17 milliárd forintnyi állatjóléti támogatásra lenne szüksége, szemben a 12 milliárd forintnyi már betervezett és a most eldöntött 1,9 milliárd forintnyi rendkívüli kiegészítés melletti összeggel. Az igényhez képest 2-3 milliárd forinttal kisebb a keret.

Ezek is érdekelhetnek