Itt az ellenszer?

Egyetem és fertőtlenítési, tisztítási megoldásokban jártas cég fogott össze.

GazdanetO. Horváth György2022. 06. 13. hétfő2022. 06. 13.
Itt az ellenszer?

A cél az volt, hogy kifejlesszék a megoldást egy – Európa paradicsomtermesztőit lázban tartó, 2018 óta egyre terjedő – fertőző betegség ellen. Az Ecowian Magyarország Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézete a – lapunkban korábban már bemutatott – paradicsom barna termésráncosodását okozó vírust (ToBRFV) hatékonyan fékező eljárást dolgozott ki.

Ennek lényege, hogy a vírus mechanikai továbbterjedését környezetbarát módon gátolja. Az emberi fehérvérsejtekben található anyagot, a hipoklórossavat használták. Ez a vegyület igen hatékony, mert egyszerre van baktericid, fun­gicid, virucid és sporicid hatása. A szervezet a benne található sóból és vízből az immunrendszer első védelmi vonalaként állítja elő a sebhelyeken lévő fertőzések leküzdésére.

Most kiderült, hogy a paradicsom- és paprikatermés akár 70 százalékát eladhatatlanná tevő ToBRFV ellen is bevethető. A vírus terjedhet palántával, pollennel, vetőmaggal, de fertőzőképes marad cipőn, ruhán, göngyölegen. Jól érzi magát mínusz 10 és plusz 90 Celsius-fok között.

A magyar innováció a HIGÉN+99 nevet kapta. Nem károsítja a környezetet, alig 15 másodperc alatt kifejti hatását, és kizárja a rezisztencia lehetőségét. Teljesen lebomlik, így több magyar és osztrák biogazdaság is megkezdte a használatát. A MATE csapata már hozzáfogott az öntözővíz vírusmentesítéséhez és a preven­ciós permetezés teszteléséhez.hogy

Ezek is érdekelhetnek