Idén az időjárás még az öntözött növényi kultúrákban is kárt tett. Erre példa a feldolgozásra szánt szántóföldi zöldségnövények közül a már betakarított zöldborsó, illetve a hetek óta aratott csemegekukorica. Azokon a területeken, ahol ez utóbbi növényt nem locsolták, nincs annyi termés sem, ameny­nyiért érdemes lenne elkezdeni a csövek törését.

Fagyosabb hangulat

A csemegekukorica-termesztés európai élvonalába tartozó Magyarország az idén biztosan nem őrzi meg előkelő helyezését. Nagyjából harmadával lesz a megszokottnál, illetve a tervezettnél kisebb a termésünk. Habár az utóbbi években a kukorica legalább 60-80 százalékát öntözött területekre vetik, az idei meleg és aszály miatt a vízpótlás nem volt elég ahhoz, hogy jó terméshozamokat érjenek el a gazdák. Igazi kármentés folyt.

A tavaszi zöldborsónál már érezhető volt, hogy gond van a vízzel, mivel a termés 15-20 százalékkal maradt el a tervezettől. Ennél is rosszabb a helyzet a csemegekukoricánál – fogalmazott Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek –, pedig a feldolgozók a termelési költségek emelkedése és az ukrán háború miatt jócskán megemelt árakon kötöttek szerződéseket a termelőkkel. Az ösztönzéssel nem volt gond, az időjárással viszont igen.

A hazai konzerv- és hűtőipar legfőbb nyersanyagairól van szó, a külföldön nagyon keresett termékekből a háború miatt még többet lehetett volna eladni. Még akkor is, ha a minőséggel akadt némi gond: a borsó gyorsan túlérett, a kukoricacsöveken a mag nem egyenletesen rakódott be. Ez a feldolgozóknak jelent pluszmunkát, nehezíti az automatizált feldolgozást.

Hozzászólások

Friss cikkek

Van is fürdő meg nincs is
Törekvő tervek
Ne akarjuk megúszni!
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2022.09.30.
Templomrombolók kora
Tanultak és szülnének
Legszebb perceink
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében
Látásmódok találkozása
Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?
Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program
2022.09.23.
Lúdas Matyi – fóliában
A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.