A megújult Fa Book által megszerzett ismeret ellenőrzésére a programban található játékok is segítenek, a felhasználók a fajokhoz és a társulásokhoz rendelt képek felismerésével tesztelhetik ismereteiket.

Apró segítség a természetben

Csak egy kicsit kell kutatni a természetet ahhoz, hogy a jövőben bárkiből a fákat ismerő ember váljon. S még valami szükségeltetik hozzá: egy okostelefon. Akinek a zsebében lapul ilyen, nyugodtan vágjon neki az erdőknek, réteknek, ligeteknek, parkoknak, s egy kis szorgalommal, akarattal néhány perc alatt képes lesz megmondani, hogy milyen fa előtt is álldogál.

Már működik ugyanis a Fa Book alkalmazás, amely több ezer fotóval és fajmeghatározó programjával segíti az érdeklődőket. Az Országos Erdészeti Egyesület már eddig is működtetett hasonló lehetőséget, amit most újabb 350 képpel és csaknem 20 erdőtársulással bővített.

Az ingyenesen használható telefonos segítséggel a hazai erdőkben előforduló 111 fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport, valamint 33 erdőtársulás terepi azonosítása vált egyszerűvé. A fajok képállományának többségét rügy-, kéreg- és habitusfotókkal egészítették ki, ami jól segíti a növényhatározást. A fa- és cserjefajok leírását hét szempont szerint rendszerezték, ami magában foglalja az erdőtársulások fajokhoz rendelését is.

A megújult Fa Book által megszerzett ismeret ellenőrzésére a programban található játékok is segítenek, a felhasználók a fajokhoz és a társulásokhoz rendelt képek felismerésével tesztelhetik ismereteiket.

A fajmeghatározás során képekre alapozott, egyszerű ikonok segítik a folyamatot. A növények ismérvei alapján szűkíthetjük a potenciális fajok listáját, minden helyes lépéssel közelebb kerülünk a fajhoz, ahol végül a fotók szolgálják az azonosítást.

A munkát az Agrárminiszté­rium támogatta, szakmai partnerként a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának oktatói közreműködtek. Az alkalmazás megújulásával egy időben 300 képpel bővült a fabook.oee.hu honlap is, ahonnan a fajok fotóanyaga szabadon letölthető és felhasználható.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.