Csak fél évre elég a hazai hagymatermés

Az utóbbi évek tendenciája folytatódott az idén is, csökkent a hagymatermő terület, ráadásul a meleg, száraz idő sem volt kedvező a hozamokra. Fél évre elég a hazai termés, a többit importból pótoljuk évek óta.

GazdanetO. Horváth György2018. 09. 04. kedd2018. 09. 04.

Kép: JARDIN POTAGER DE SUZANNE - CITY OF LE PAS Harvest of vegetables drying in a garden shed. Biosphoto / Joël Douillet, Fotó: Joël Douillet

Harvest of vegetables drying in a garden shed
JARDIN POTAGER DE SUZANNE - CITY OF LE PAS Harvest of vegetables drying in a garden shed. Biosphoto / Joël Douillet
Fotó: Joël Douillet

Szeptember elejétől januárig-februárig képes ellátni a hazai igényeket a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma. Aki a magyar hagymát választja, az a hazai termelőket segíti - hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A NAK 2017 tavaszán - termelői felvetéseket támogatva - hagyma munkacsoportot hozott létre, amely működésével a magyar hagymaágazat versenyképességének növelését célozza meg.

Az idei évi extrém időjárás a hagymatermesztők munkáját is jelentősen megnehezítette, így az átlagosnál kisebb termés várható nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban. Vöröshagymából átlagosan 65-70 ezer tonna a hazai termésmennyiség, fokhagymából évente 6-8 ezer tonna. A vöröshagyma-termőterület az elmúlt időszakban enyhén csökkent, 2018-ban közel 1500 hektáron termesztettek vöröshagymát. A fokhagyma termőterülete enyhén emelkedett, mintegy 1100 hektár. A fő vöröshagyma-termőterületek: Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Pest és Győr-Moson-Sopron megye. A fokhagyma-termőterületek 85%-a Csongrád megyében található. A termesztési hagyományok és a termelési adottságok együttesen határozzák meg a termőterületek elhelyezkedését.

A NAK a szakmai segítségnyújtás mellett a hazai és külföldi piaci információk gazdálkodókhoz eljuttatásában, a piaci szereplők közötti kapcsolat erősítésében is támogatást nyújt, így például asztalhoz ülteti a termelőket és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőit.

A termelői versenyképesség növelése érdekében a hagyma munkacsoport rendszeresen szervez fajtabemutatókat és szakmai konzultációkat. A hagymafélék tárolhatóságának fokozása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítástól 5-6 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő legyen.

Ma már a vásárlók a vöröshagymát egész évben friss termékként fogyasztják, ezért jelentős az import mennyisége is. A hagymaexport nem jelentős, vöröshagymából mindössze 1-2 ezer tonna kerül külföldre, főként a környező országokba. Fokhagymából 600-800 tonna az export, ami jellemzően szintén a szomszédos országokba irányul. Vöröshagymából közel 20 ezer tonna az import, ami leginkább Németországból, Hollandiából, Ausztriából és Szlovákiából származik, a fokhagymaimport pedig elsősorban holland és német kereskedőkön keresztül érkező kínai áru, évente 1000-1400 tonna.

Ezek is érdekelhetnek