Demonstráció: tej helyett trágya jön

Elégedetlenek a tejtermelők az agrártárca ágazat számára kínált támogatási feltételeivel. Ha nem változik a helyzet demonstrációt tartanának többi között a minisztérium előtt is, ahol már nem tejet, hanem trágyát szórnának szét.

GazdanetSzabad Föld Online2009. 10. 09. péntek2009. 10. 09.
Demonstráció: tej helyett trágya jön

A tejtermelő gazdaságok elégedetlenek azzal az intézkedéssel, amellyel a magyar agrárkormányzat – lehetőségeihez képest – támogatná a válságos helyzetbe jutott tejtermelőket. Ismeretes, a közelmúltban a szaktárca vezetése úgy döntött hogy a jövő esztendőre járó literenkénti 8,6 forintos kvóta támogatás kifizetését október 15-re előrehozza. Istvánfalvy Miklós, a Tej Terméktanács alelnöke egy Dunakilitiben tartott rendezvényen csütörtökön elmondta, hogy ennek az intézkedésnek idei hatása csak literenként 20 fillér lesz, ennyivel lett kevesebb ugyanis a támogatásra felvett hitel faktorálásának költsége – írta a Népszabadság.

Ezek után a terméktanács – amely tagja a tejtermelők demonstrációs bizottságának – támogatja azt a kezdeményezést, hogy a termelők még október vége előtt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint egyes tejfeldolgozók előtt demonstráljanak. Istvánfalvy utalt arra is, hogy a demonstráció során – ahogy mostanában Nyugat Európában – nem tejet öntenek majd, hanem trágyát szórnak.