Aki a jövőben is otthon készítené magának a szódát annak egyrészt erről rövid ideig le kell mondania, másrészt egy kis utánjárást igényel, hogy az új, eldobható széndioxid-patronok használatához alkalmassá tegye eddig használt berendezéseit. Nem mellékesen otthon 100 forintnál nem lehet olcsóbban egy liternyi szódát előállítani.

Drága lesz az otthoni fröccs!

Áll a bál: sok helyen már nem veszik vissza a régi szódás patronokat, holott forgalmazása is már megszűnt az év elejétől, s a gyártó a visszaváltásról biztosította a lakosságot. Sok bolthálózat viszont nem teszi ezt meg, s ha mégis, akkor is csak filléreket fizet a szódás patronokért.  A helyzet abból eredeztethető, hogy az itthoni egyetlen gyártó beszünteti a visszaváltható, többször tölthető patronok előállítását, forgalmazását. Ez sokak számára azt jelentette, hogy vége az otthoni szódagyártásnak. Ami, köztünk legyen szólva eléggé vissza is esett: a régi időkben, amikor szinte minden háztartás maga állította elő a szódavizet és használt ilyen berendezést évente 300 millió patron fogyott. Ma csak 10 millió és nem éri meg a visszaváltható patron gyártása, eladása. A Liss nevű cég viszont ugyan beszünteti ezek előállítását, eladását, de helyette egy eldobható patront hoz a piacra. Ehhez viszont a mostani berendezésekhez egy újfajta gumigyűrűs egység szükségeltetik, a régivel nem működik. Február végéig ingyen lehet ilyen kicsi kék színű gumigyűrűt kérni az új patronokhoz. Cseréje nem bonyolult, úgy kell tennünk, mint a régi gumigyűrű cseréje során.

A lényeg azonban a következő: egy liter szódát nem tudunk 100 forintnál olcsóbban otthon előállítani: egy patron ára ugyanis 99 forint lesz – vélhetően minden boltban márciustól már kaphatók lesznek az eldobható patronok. A habszifonba használt patron ennél is drágább: 130 forint körüli lesz az ára.

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2023.03.24.
Lakihegyi csodatorony
Nekünk írták a dalt
Erdélyben is kell falugazdász
Gyógyító rezgések
Életadó értékek nyomában
Számvetés szürke fényekben
2023.03.17.
Egy este James Bonddal
Bakelitország rejtelmei
Sokkal több mint katona
„ÉLJEN A MAGYAR SZABADSÁG” címmel rendkívüli műsorfolyammal készül a HírTV és a KarcFM március 15-re
Nagy ugrás előtt a biogazdálkodás
Fel a farral!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.