Egyedi ültetvény – különleges forma

A komló nemcsak a sör alkotóeleme, hanem egyébként gyógyszer-alapanyag is.

GazdanetValló László2020. 05. 28. csütörtök2020. 05. 28.
Egyedi ültetvény – különleges forma

Jó víz, árpa és komló – ezek a remek sör alapvető kellékei. (Persze az erjesztés, a gyártás milyensége sem közömbös.)

Ebben az időszakban a komlóra irányul a figyelem, ami hatalmas lendülettel növekszik: hajtásai fél méterrel is gyarapodhatnak hetente. A gondot – és egyben munkalehetőséget sokak számára – a tövekből sugár irányban tarackszerűen előtörő rabló hajtások jelentik, amiktől meg kell szabadítani az ültetvényt.

Ez igen sok munkáskezet igényel, s már hír érkezett a nagy komlótermesztő Németországból, hogy a munkára nincs elég jelentkező. Csak remélhetjük, hogy hazánkban nem okoz gondot az elvégzése, annál is inkább, mivel az utóbbi években adott pénzügyi támogatásoknak köszönhetően számottevő új telepítés létesült.

Komlóültetvényt vizsgálata. Fotó: Ujvári Sándor

A 7-8 méteres oszlopokból álló komlóültetvény aligha téveszthető össze mással. Ezekre, illetve az oszlopok között kifeszített huzalokra kúszik föl az évelő, lágyszárú, kétlaki növény. És növekszik nagy erővel, miközben buján képezi a már emlegetett rabló hajtásait.

Csak a nőivarú komlót termesztik, a hímvirágú példányoktól óvják az ültetvényt, mert ha a termés megtermékenyül, magot hoz, ami pedig kellemetlen mellékízt ad a sörnek.

Így magtalan lesz a termés, azaz a komlótoboz, ami a nyár végére zölden éretté válik, és akkor szedik, amikor összenyomva finoman recsegő hangot ad.

A toboz mirigyszőreiben termelődnek azok a keserű ízű, étvágygerjesztő hatású vegyületek, melyek részévé lesznek a sörnek, és egyben tartósító hatásúak is.

A komló egyébként gyógyszer-alapanyag is, drogja az emésztést serkenti. A szárított tobozból készült tea részint idegnyugtató, részint a máj- és epebajok hatásos ellenszere.

Ezek is érdekelhetnek