A koronavírus-járvány sem akasztotta meg a magyar mezőgazdászok befektetési szándékát: az első félévben a tavalyihoz képest egy százalékkal nőtt a gépekre, berendezésekre fordított összeg, hol­ott egy éve rekordmennyiségű pénzt költöttek e célra.

Egyre több mezőgazdasági gépre van szükség

Ebben az évben szinte töretlen maradt a gazdálkodók gépesítési kedve: az első hat hónapban 93 milliárd forintot adtak ki gépekre, berendezésekre. Ez csaknem megegyezik az elő­ző félévi összeggel, holott a koronavírus-járvány már­cius­tól két-három hónapra némileg megakasztotta az értékesítési, vásárlási lehetőségeket.

Tavaly rekordot ért el a mezőgazdasági géppark megújítására szánt összeg: egész évre számolva túllépte a 236 milliárd forintot.

Az idén megugrott az alkatrészforgalom, 12 százalékkal növekedett és meg­haladta a 30 milliárdot. A fennmaradt 54 milliárdos összeg nagy része az új erőgépek vételét szolgálta. A pénz harmadát traktorokra, csaknem ötödét kombájnokra fordították.

Érdekesség, hogy a traktorvétel visszaesett, tavalyhoz képest ötödével költöttek erre kevesebbet, de így is több mint 1300 új erőgép került a gazdálkodókhoz – méghozzá, folytatva a korábbi trendet, az erős, nagyobb, 50-100 lóerős kategória tette ki a legnagyobb arányt, de az óriási, 320 lóerő feletti erőgépeknél is 7 százalékkal nőtt a kereslet.

A gabonakombájnokra fordított sum­ma 16 milliárd forint volt, ebből 176 új gépre futotta. Érdekesség, hogy a hozzájuk kapcsolható napraforgótörő adapterek forgalma megháromszorozódott az első félévben, de a kukoricaara­táshoz szükséges berendezésből is kétharmaddal többet adtak el.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.