Élelmiszer csiki-csuki

Elfogadhatatlan a kelet-európai állampolgárok megkülönböztetése az élelmiszer minőség terén. Az évek óta húzódó botrányos ügy csaknem elhalt tavaly, de a román elnökséggel most újra napirendre kerülhet.

GazdanetO. Horváth György2019. 01. 10. csütörtök2019. 01. 10.

Kép: Bevásárlás ALDI közért bolt vasarlas parkoló 2017.02.26 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Élelmiszer csiki-csuki
Bevásárlás ALDI közért bolt vasarlas parkoló 2017.02.26 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Az újabb V4 összefogásnak köszönhetően, a decemberi módosítást követően, a román elnökség visszatette a kettős minőségű élelmiszerről szóló vonatkozásokat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló tervezetbe - olvasható az Agrárminisztérium (AM) közleményében. Emlékezhetünk, hogy bő egy hónapja kisebb botrányt kavart az osztrák elnökség alatt a tény, miszerint egy jogszabály-csomagból kivették a e kettős minőség tilalmáról, illetve az ezt megakadályozó szabályozásról szóló tervezet részt. Ez ellen tiltakoztak sokan, így elégedetlenségüket fejezték ki a decemberi Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén a V4-országok agrárminiszterei, – köztük Nagy István tárcavezető is. Arról nem szólt a fáma, miként, kiknek a nyomására vették ki a csomagból az osztrákok az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozás-tervezetet.

A V4 országok összetartásának köszönthetően azonban most, a román elnökség visszatette a kettős mércéről szóló javaslatot. Az elsődleges cél az, hogy olyan uniós jogi szabályozás szülessen a kettős minőség gyakorlatának megszüntetése érdekében, amely valóban alkalmas arra, hogy felszámolja ezt a jelenséget.

- Az AM üdvözli a döntést, mert továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk a kelet-európai állampolgárok megkülönböztetését. Magyarország továbbra is kiáll a hazai vásárlók érdekeiért és a legfontosabb célkitűzésünk, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak hozzá - szögezi le az agrártárca közleményében.
 

Ezek is érdekelhetnek