Az ország déli részében megkezdődött az aratás. A két hete tartó kánikula is hozzájárult ahhoz, hogy az idei hideg tavasz okozta csúszás ellenére – a hagyományokhoz híven – június végén, Péter és Pál napján elindulhattak a kombájnok. Elsőként az őszi árpa érik, ezzel kezdődik a gabona betakarítása.

Elindultak a kombájnok

Az előzetes termésbecslési adatok biztatóak: a jól telelt táblákat a hideg tavasz sem károsította, aztán jött elegendő eső, és a mostani meleg segítette a kalászosok érését (nagy kérdés, hogy a késői érésű fajtáknál – melyeket majd csak hetek múlva aratnak – okozott-e kényszerérést, ami a hozamokat és a minőséget is befolyásolhatja).

Az agrárkamara szakemberei szerint az idén is az utóbbi években megszokott termésátlagokat várhatunk. Összesen 5 millió tonna búzára, 1,4 millió tonna őszi árpára és körülbelül 770-780 ezer tonna repcére számíthatunk.

Az árak még mindig magasak, annak ellenére, hogy a nemzetközi piacon elindult némi mérséklődés. Így a jó termés mellett az igen magas árak hozhatnak nagy bevételt a gazdáknak. Például aki 6 tonna búzát arat egy hektáron, 360-400 ezer forint bevételre tehet szert 200-250 ezer forintos művelési költség mellett. A repcénél még nagyobb lehet a jövedelem, hiszen egy tonna 160-180 ezer forintért adható el, egy hektárról 3-4 tonna takarítható be, miközben a költség a búzáéval nagyjából azonos.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.