Érdekes kerti tippek

Sok, mondhatni zavaróan sok kis ötletről olvashatunk nem csak külföldi, de a hazai internetes oldalakon is, sőt az újságokban szintén.

GazdanetO. Horváth György2021. 03. 09. kedd2021. 03. 09.

Kép: vetés tavasz talicska komposzt növénynevelés kertészkedés láda termőföld talaj mag palánta 2021 02 23 Fotó: Kállai Márton

Érdekes kerti tippek
vetés tavasz talicska komposzt növénynevelés kertészkedés láda termőföld talaj mag palánta 2021 02 23 Fotó: Kállai Márton

Az egyik ilyen, hogy tojáshéjban csíráztatnak magvakat, nevelnek palántát. Első pillanatra meglepő, de hát miért is ne hasznosíthatnánk a legtöbb háztartásban kidobott héjat? Nos, az a baj, hogy kevés föld fér bele. Az egy-két magvat nevelgető szobai és balkonkertészeknél talán alkalmazható, de aki két-három tucatnyi palántát is nevelne magának, csak bajlódni és bosszankodni fog vele.

Megmosolyogtató fogás ez. A csírázáshoz még csak-csak elég az a néhány köbcenti talaj, ami belefér egy fél tojáshéjba, de az egy-két hetes palántának már biztosan nem. A kevés föld szinte fél nap alatt képes kiszáradni, a szikleveles palántát többségében már nem célszerű letakarni – így csökkentve a párolgást, párologtatást a gombásodás veszélye miatt.

Hasonló a helyzet – bár egy fokkal jobb – a tojástálcával mint csíráztató edénnyel. Maradjunk annyiba­n, hogy aki már csíráztatott, tudja, hogy a legegyszerűbb egy-két deciliteres edénykéket használni, például a kilyukasztott tejfölöspoharat – vagy éppen egy nagyobb virágládát.

Az utóbbiból aztán könnyen kiemelhető a tő, és ha egy kicsit megszakad néhány gyökér, az sem nagy baj, a néhány hetes palánták hamar kinövik. Nagyon jó, bár több helyet foglal a lapos gyümölcsláda: ebbe egy réteg nejlonfóliát terítünk, arra a talajt, és már vethetünk is.

A ládákat, virágládákat könnyen mozgathatjuk, amikor a lakásból – a palánták továbbnevelése, napközbeni kondicionálása miatt – kivisszük a fóliába, fedett, fényes, védett helyre. Ezután a néhány leveles palántákat egyesével-párosával átültetjük nagyobb cserepekbe, majd aztán, amikor elmúlt a fagyveszély, mehetnek az ágyásba, a végleges helyükre.

Ezek is érdekelhetnek