Fagyos tavasz jött idén is

A Szabad Föld Kertjében az időjárás miatt igazából a kötelező munkákat végeztük el.

GazdanetO. Horváth György2021. 04. 20. kedd2021. 04. 20.

Kép: Szabad Föld kert O Horváth György minta gazdasága háztáji konyhakert gazdálkodás kacsa kotlik wc 2017 07 19 Fotó: Kállai Márton

Fagyos tavasz jött idén is
Szabad Föld kert O Horváth György minta gazdasága háztáji konyhakert gazdálkodás kacsa kotlik wc 2017 07 19 Fotó: Kállai Márton

Így már rég túl vagyunk a metszésen, és elmondható, hogy a fák jól teleltek, a cserjék sem szenvedtek kárt. A lemosó permetezés után úgy tűnt, túl korán jön a tavasz, sok fa virágzása veszélybe kerülhet.

Azonban már­cius szinte végig hideg volt, ami nagyjából 10-12 napra megfogta a rügyek fejlődését, így szinte normális időre tolódott ki az első virágzás. Ezért azt reméltük, hogy az idén megússzuk a fagykárt.

Hát nem ez történt: április 1–12. között tíz reggelen volt fagy, közöttük akadt mínusz 5-6 Celsius-fokos éjszaka is. Ráadásul a kajszi virágzásának kezdetén jött a hideg. Hiába végeztünk éjjelente fagyvédő öntözést, a fák ágaira, virágaira rakódott jégréteg sem tudta meggátolni a virágok károsodását. Ha csak egy-egy fagyról lett volna szó, akkor talán sikerül elhárítani a kárt, de az egy hétig folyamatosan fagyos éjjelek és hajnalok nagy hidege mára úgy tűnik, sok volt. A virágok többsége bebarnulva ül az ágakon, még egy hét, és kiderül, hogy kötött-e egyáltalán néhány szem terméskezdemény.

A hideg és a szárazság miatt – tanulva a múlt évi tapasztalatból – az idén nem veteményeztünk még semmit. A borsó, a répa, a petrezselyem tavaly ugyanis megfázott, egy hónapig kínlódott, alig kelt. Semmi értelme nem lett volna ezt megismételni. Most vetettünk, de legfeljebb egy hét lesz a lemaradás – legalábbis a szomszédos kertekben alig látni kikelt növényt. A hagyma és a fóliában a saláta, retek jól fejlődik.

Ugyanakkor állataink igen aktívak, főként a kacsák: tojóink már a harmadik fészekaljat szaporítják tojásaikkal. Mire lapszámunk megjelenik, vélhetően az elsőre már ráült kotlani a madár, mert a hét első napján 17 tojást számoltam a fészekben. Ha sikerül, akkor május végére akár több tucat kiskacsa nevelésére is számíthatunk.

Ezek is érdekelhetnek