Felemás esztendőnk volt

Vegyes: ha egyetlen szóval jellemezném a 2019-es évet, ez jut az eszembe. Voltak szép eredmények, s szembetalálkoztam olyan problémával, amit nem tudtam megoldani a Szabad Föld Kertjében.

GazdanetO. Horváth György2020. 01. 13. hétfő2020. 01. 13.

Kép: Szabad Föld kert O horváth György konyhakerti növények mezőgazdaság 2014 08 05 Fotó: Kállai Márton

Felemás esztendőnk volt
Szabad Föld kert O horváth György konyhakerti növények mezőgazdaság 2014 08 05 Fotó: Kállai Márton

Jól indult 2019: a tél megfelelő volt, az előzőhöz képest nem hozott túl hamar tavaszodást, így a fáinkat, bokrainkat, szőlőinket nem kellett félteni a korai virágzás miatti elfagyástól.

A február vége szépen alakult a lakásban: a tavalyról eltett, illetve a megvásárolt vetőmagvakból minden növényfajunk és fajtánk kikelt, a palánták szépen fejlődtek. A kertben március elejére már sikerült a szükséges mennyiségű ágyás talaját is előkészíteni. Elvetettük a borsót, petrezselymet, sárgarépát, elduggattuk a hagymaféléket.

Aztán olyan április következett, amire nem nagyon emlékszünk. A tavasz második hónapjában 21 reggelen ébredtünk fagyra. Napos, de hideg idő járta, felhő alig, csapadék nem hullott. Fáink közül a kajszit kellett védeni: teljes virágzás idején érkezett két nagyon hideg éjszaka, de ezen sikerült túljutni.

Néhány hét múlva aztán már jó idő lett, s ekkor szembesültünk vele, mire is képes a könnyen áttelelt, mérhetetlen mennyiségű poloskasereg. A babnyi méretű kajszi, aztán a meggy, cseresznye, őszi, szilva, körte terméséről szinte söpörni lehetett e szívogatva károsító jövevényfajokat.

A legtöbb az ázsiai márványpoloskából akadt, aztán nyáron már a vándorpoloskából is. A könnyen, nagy távolságokat berepülni képes rovarok ellen nem tudtunk mit tenni. Az első hetekben még permeteztünk rovarirtóval – amire egyébként is szükség volt a szilvadarazsak, levéltetvek miatt –, de nem sok haszna lett. Fáink terméseit rendre ellepték a szomszédok kertjéből berepülő poloskák.

És ez az igazi baj, ami rányomta a bélyegét erre az évre. A rovarok által megsebzett termések érésük kezdetén kezdtek elrothadni a fán, főként a gyümölcsmonília-gomba támadta meg. Nem szüreteltünk termést a cseresznye- és meggyfáinkról.

A málna, a josta, a fekete és piros ribizli kétharmada lett oda. Az őszibarackon minden harmadik gyümölcs volt ehetetlenül torz, amorf és könnyen rothadó. A körte, a szilva, az alma viszonylag jól kiheverte a szívogatások hatását, de azért itt is több lett a rothadó termés a szokásosnál. Összességében úgy 30–50 ezer forint kárunk keletkezett.

Gazolás a kertben. Fotó: Kállai Márton

De emlékezzünk meg a jó dolgokról is! Az utóbbi 5-6 évben telepített gyümölcsfáinkról egyre több termést szedhetünk. Beindultak a körték, szilvák, barackok, a bogyós gyümölcsöt adó szeder, málna, ribizkefélék is terebélyesednek.

Amennyiben sikerül valahogy megoldani a poloskák elleni védekezést, úgy ezekről jó évben 150 kiló alma, 50-70 kiló körte, 30-40 kiló meggy és cseresznye, 150 kiló szilva, 8-10 kiló bogyós gyümölcs szüretelhető. Ötéves diófánk is már elérte a 7 méteres magasságot, legalább 3-5 kiló pucolt diót adhat, ha a dióburoklégy ellen sikeresen permetezünk.

A zöldségfélék rendre jól teljesítenek, hála a folyamatos szervestrágyázásnak. Állataink – disznók, tyúkok, kacsák, nyulak – évente egy tonna trágyát termelnek, a két nagy komposztálóból évente 2-3 köbméter humuszos termőtalajt rostálunk ki.

Az idén 150 kiló termést adtak a paradicsomtöveink, 8-9 fajtát gondoztunk. Paprikáink kicsit késve indultak be, a hideg tavasz nem kedvezett a fólia alatti fejlődésüknek.

Így is sikerült 30-40 kilót leszedni – e sorok írásakor is van még friss paprikánk, a fólia alól egészen a december elejei fagyokig szedtük a kápiát és a jalapeño csípős csilifajtát, sőt még két ökörszívparadicsom-tövünkön is beért a termés.

Sok babunk lett, rengeteg tök és cukkini termett az idén. (A pincében még mindig van vagy 10 kilónyi.) Sütőtököt vetni viszont valahogy elfelejtettem, de az öcsémnél akkora a termés, hogy onnan pótolhatta a család.

A sárgarépa, a petrezselyem megsínylette a forró, aszályos nyarat, hiába öntöztük, nem jött a megszokott mennyiség és minőség, de azért a kert egész évben ellátott ezekből is minket.

Nagyon jó lett a hagymatermés: nagyjából 15 kiló vörös-, 5-6 kiló lila és 3-4 kiló fokhagymát szedtünk fel. A káposztafélék is szépen teremtek – illetve teremnek, mert brokkolit még mindig szedegetünk a tövekről, s már jó a kelbimbó is.

Összességében idén a kertünk 5-6 mázsa zöldséget és gyümölcsöt adott. Volt ez már több is, de a gyümölcstermés kiesése most így hozta.

Ezek is érdekelhetnek