Emlékeznek még a tavaly októberi, szinte az egész országot sújtó szélviharra? Leginkább a fóliasátras termesztést folytató kertészeket érte kár. Egyrészt megrongálódtak a fóliák, másrészt az így betörő hideg számos termesztett növényt tönkretett.

Fóliás kármérséklés

Ennek láttán a kormány úgy döntött, hogy segítség kell az elemi kárt szenvedetteknek. Erről most jelent meg részletes szabályozás. A 65/2017. FM-rendelet szerint az a mezőgazdasági termelő élhet a jövedelempótló támogatással, aki a 2017. október 15–31. közötti időszakban viharkárt szenvedett.

Úgynevezett mezőgazdasági csekély összegű támogatást vehet igénybe, aki az elmúlt években még nem merítette ki e lehetőséget.

Jogosult, aki a fóliás növénytermesztést a viharral érintett települések valamelyikén folytatja, és erről nyilatkozik, továbbá a viharkárt jegyzőkönyvvel, fotóval stb. bizonyítani tudja. A támogatás megítélésének egyebek között az is feltétele, hogy a termelő ne álljon felszámolási, végelszámolási vagy adósságrendezési eljárás alatt.

A kérelmet 2018. február 15. és március 15. között nyújthatják be a Magyar Államkincstárhoz. A támogatási összeget egyebek között a kárt szenvedett építmények alapterülete, továbbá a mezőgazdasági termelő és a vele egy és ugyanazon vállalkozás rendelkezésére álló szabad csekély összegű támogatási keret szerint állapítják meg. A jövedelempótló támogatás mértéke a viharkárt szenvedett építmény alapterülete alapján legfeljebb 2000 forint négyzetméterenként.

A támogatás finanszírozására az idén 100 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre.
 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.