Hamarosan érkező, komoly agrártámogatás

Az uniós szabályoknak megfelelően Magyarország az idén is korábban – december helyett már október 18-tól – megkezdi a legnagyobb agrártámogatásnak számító közvetlen és területalapú, illetve állatlétszámhoz kötött források kifizetését. Több mint 300 milliárd forintról van szó.

GazdanetO. Horváth György2021. 10. 19. kedd2021. 10. 19.

Kép: Mezőgazdaásgi drónok technológia fejlődés modern OMÉK Kistermelői piac, vásárló, eladó Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Hungexpo Budapest 2021.10.07 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Hamarosan érkező, komoly agrártámogatás
Mezőgazdaásgi drónok technológia fejlődés modern OMÉK Kistermelői piac, vásárló, eladó Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Hungexpo Budapest 2021.10.07 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Az ezévi időjárási és piaci anomáliák miatt biztosra vehető volt, az Európai Unió ezúttal is lehetővé teszi, hogy a tagországok ne várják meg a decembert a nagy ag­rártámogatások utalásával. He­lyette előrehozott előlegfizetéssel segíthetik gazdálkodóikat.

– Az idén október 18-án megindul az agrártámogatások emelt összegű előlegfizetése. A közvetlen támogatások esetében legalább 260 milliárd, a terület- és állatlétszám után fizetett vidékfejlesztési dotációknál pedig több mint 46 milliárd forint kifizetését tervezi a tárca – jelentette be Nagy István agrárminiszter a legnagyobb agrárius seregszemle, a 80. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitóján.

A tárcavezető szerint fontos, hogy pénzügyi segítséget nyújtsanak az őszi munkák zavartalan elvégzéséhez, biztosítva a termelők pénzügyi stabilitását.

A hét végén megtartott OMÉK-on legalább 60 ezren vettek részt, részben azért is, mert a fővárosban megrendezett Egy a Természettel Vadászati és Természetvédelmi Világkiállítás társrendezvényeként volt látogatható. (Nem mellékesen a FeHoVa Plusz – fegyver-, vadász- és horgászkiállítás – is helyet kapott ez időben a vásárváros területén.)

A mezőgazdasági és a vadászati, vadgazdálkodási bemutatkozás párhuzamossága nem véletlen: a miniszter szerint „az egyik legzöldebb gazdasági ágazat a mezőgazdaság, ezért ki kell állnunk amellett, hogy nem büntetni, hanem ösztönözni kell a gazdákat a még fenntarthatóbb termelés elérésében”.

Ez Európában korunk egyik legnagyobb kihívása, a társadalmi, gazdasági és környezeti szempontok közötti egyensúly megteremtése nem tűr halasztást.

Az OMÉK a mezőgazdaság mellett az élelmiszeripar legfőbb bemutatkozási lehetősége is. A feldolgozószektor gyors fejlesztése stratégiai érdek: hiába fejlődik a mezőgazdaság, ha a termékeit nem lehet versenyképes minőségben és áron feldolgozni. A hazai élelmiszer-feldolgozás fejlesztése alapvető érdeke az országnak: növelhető a hazai termékekkel való önellátásunk, még erősebb lesz az exportteljesítményünk.

Nagy István kitért arra is, hogy a Megújuló vidék, megújuló agrárium program a vidék gazdaságának új lábra állítását jelenti. Önmagában az idén meghirdetett pályázatokon már több mint 1000 milliárd forintot ítéltek oda.

A célok elérése az együttműködésben rejlik, a magyar vidék olyan terület, amely gazdasági, kulturális és társadalmi értelemben egyaránt Magyarország gerincét adja.

Ezek is érdekelhetnek