Hol aszály, hol vihar – mi lesz a terméssel?

Ahol vihar van, az a baj, ahol nincs, ott az aszály okoz gondokat a mezőgazdaságnak. Sem a gyümölcsöknek, sem a gabonának nem tesz jót az utóbbi hetek időjárása. Ha nem lesz változás, nem kevés termésnek mondhatunk búcsút.

GazdanetIlijin Kinga2009. 06. 30. kedd2009. 06. 30.
Hol aszály, hol vihar – mi lesz a terméssel?

Hetek óta kiszámíthatatlan az időjárás az országban. A magas hőmérséklet, kevés napsütés és váratlan viharok nem csak közérzetünknek, de a mezőgazdaságnak sem tesznek jót. A nyár eleji forróság miatt korábban kellett megkezdeni az őszi árpa és a búza aratását is, egyelőre azonban nem sikerült végezni a betakarítással, így az aszály okozta károk mellett a viharok hatásával is számolni kell. Amíg ugyanis tart az esőzés, áll a munka a felázott és az eső miatt gyorsabban gazosodó földeken.

Ha tovább esik, jelentősen leromlik a búza minősége – írja a Napi Gazdaság. Az eső kimossa a búza sikértartalmát, így – bár nem lesz kevesebb gabona – az nem lesz étkezési minőségű, csak takarmányként értékesíthető. Emellett a mennyiséggel is adódnak gondok: a Gabonatermelők Országos Szövetsége úgy becsüli, a tavalyi 5,6 millió tonnához képest az idén csak 3,5 milliót tudnak betakarítani. A repcének sem használ a sok csapadék, nő a magok kipergésének veszélye, a becslések egyre kevesebb – most éppen hektáronként két tonna – termésre számítanak. A betakarított repcét ráadásul szinte biztosan szárítani kell majd, ami komoly pluszköltséget jelent a gazdáknak. Az eső egyedül a tavaszi vetésű gabonáknak, a kukoricának és a napraforgónak használ.

A gyümölcstermelők sem örülnek a viharoknak: Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a termés jó részét elverte a jég. A megmaradt gyümölcsökkel is sok a baj, az esőzésnek köszönhetően vékonyabb a héjuk, könnyebben megrothadnak – arról nem is beszélve, hogy szakadó esőben lényegesen nehezebb leszüretelni őket.

Az árvíz egyelőre alig okozott kárt a mezőgazdasági területeken, bár vasárnap megnyitottak egy egyébként mezőgazdasági területként szolgáló vésztározót Mosonmagyaróvár közelében. A kisalfold.hu úgy tudja, az ott gazdálkodókat a vízügyi minisztérium kártalanítani fogja. Az esőzés az árnál jóval nagyobb gondot jelent: a viharok több helyen milliárdos károkat okoztak, a június 16-i jégeső például 14 hektárnyi szántóföldet tett tönkre. A parlament hétfőn megszavazta az agrárkár-enyhítési rendszerről szóló törvény módosítását, melynek értelmében a jégeső is elemi kárnak számít, a kárenyhítési hozzájárulás visszamenőleg is igényelhető.

A gabonafélék felvásárlási áráról egyelőre nincs biztos információ: az árpáért állítólag 20-23 ezer, a búzáért 30-35 ezer forintot adnának tonnánként, amit a termelők nem akarnak elfogadni. A búzánál ráadásul a fuzárium-ügyek is rontják a felvásárlási árakat. Az origo.hu ugyanakkor úgy tudja, a piaci árat némileg feltornászhatja, hogy a szomszédos Romániában és Ukrajnában egyre csökken a gabona mennyisége és minősége.

Ezek is érdekelhetnek