Idén csak borsos árú befőttünk lesz...

A háziasszonyok kedvét igencsak megkeseríti, amit a kertészkedők már hetek óta meg­tapasztaltak, illetve sejtettek. Országos felmérés szerint minden idők egyik leggyengébb gyümölcstermése várható az idén. Európában sem jobb a helyzet, drága és kevés gyümölcsre kell számítanunk.

GazdanetO. Horváth György2020. 06. 08. hétfő2020. 06. 08.

Kép: Elvira major kísérleti gyümölcsös fa csersznye szüret szedés gyümölcsfa nyár napszámos munka egészséges táplálkozás 2003 06 17 Fotó: Kállai Márton

Idén csak borsos árú befőttünk lesz...
Elvira major kísérleti gyümölcsös fa csersznye szüret szedés gyümölcsfa nyár napszámos munka egészséges táplálkozás 2003 06 17 Fotó: Kállai Márton

Habár már két hónapja szinte minden héten a fagyok újabb és újabb hullámának kártételéről jöttek a hírek, azért arra senki sem számított, hogy az idén talán jó, ha félmillió tonna gyümölcs terem az országban. Máskor csak almából 700-900 ezer tonna a hozam, míg ebben az évben jó, ha lesz 400 ezer – adta közre a gyümölcstermesztésért is felelős hazai szakmai szervezet, a FruitVeb.

A szakemberek semelyik gyümölcsből nem számítanak jó termésre, szinte mindenből gyenge vagy nagyon gyenge hozamot várnak – nemcsak a fagyok, hanem az utóbbi időkig tartó tavaszi aszály miatt is. A legnagyobb terméskiesés a kajszi, az őszibarack és a cseresznye esetében várható.

Kajsziból normális évben 30-35 ezer, őszibarackból 35-40 ezer, cseresznyéből 14-16 ezer tonna terem. E fajoknál a kiesés 60-75 százalékos lehet. Körtéből 30-40 ezer, szilvából 65-70 ezer tonna a szokásos termés – ezekből most fele ennyit jósolnak. Meggyből a szokásos 80-85 ezer helyett 45-53 ezer tonna várható.

Senkit nem vigasztal, hogy a hideg Európa más országaiban is tönkretette a gyümölcsfák termését. Mindegy, hogy északi, nyugati, netán déli vagy keleti területekről van szó: csakúgy, mint nálunk, ott is március végétől május végéig több hullámban érkeztek a fagyok.

Ebben az évben nem is nagyon lehet olcsóbb importra, a hazai magas árakat letörő szállítmányokra számítani. A szakértők szerint mindez a piacon nagyon magas, éppen még megfizethető gyümölcsárakat alakít ki.

A háziasszonyok az idén csak drága befőttet és lekvárt főzhetnek be. Ilyenkor jön igazán jól a házi kerti fák termése, még ha azokról is kevesebb lesz most a betakarítható mennyiség.

Ezek is érdekelhetnek