Itt jön világra 10 millió kacsa!

Felavatták a Bács-Tak Kft. új keltető üzemét. A tervek szerint évente több mint 10 millió kacsát keltetnek majd, a beruházás 835 millió forintból valósult meg.

GazdanetO. Horváth György2018. 03. 14. szerda2018. 03. 14.
Itt jön világra 10 millió kacsa!

A Bács-Kiskun megyei Jánoshalmán új baromfikeltető épült. Kiss István, a Bács-Tak Kft. ügyvezető igazgatója szerint a beruházás 835 millió forintból valósult meg, amiből 600 millió forint banki hitel, és a tervek szerint évente több mint 10 millió kacsát keltetnek majd. A fejlesztés szorosan kapcsolódik a Hunent Zrt. új, 12,6 milliárd forintba kerülő mélykúti vágóhídjának építéséhez, melynek első szakasza ősszel indulhat be, teljes termelés során naponta 50 ezer kacsa és 25 ezer húsliba feldolgozására lesz képes 300-nál is több főt foglalkoztatva. Erről a Szabad Föld Online is beszámolt a minap.

A jánoshalmi keltető alapkövét 2016 márciusában tették le, ám az üzembe helyezést késleltette a tavalyi madárinfluenza, ami miatt a szülőpárokat is ki kellett vágni és a keltetendő tojásokat is meg kellett semmisíteni. Az első kelés így csak 2017. márciusában volt az új üzemben – írja a baon.hu. Kiss István az új keltető avatásán szólt arról is, hogy a kelési eredmény csak 69 százalékos volt, ami igen rossznak mondható. Vizsgálatok során megállapították, hogy kevés volt a levegő, illetve rossz volt a minősége. A szükséges változtatások miatt leálltak és tavaly decemberben újraindították a keltetést, ami jelenleg 82 százalékos kelési eredményű.

A régi keltetőben hetente több mint 105 ezer darab tojást tudtak indítani, míg az újban közel 170 ezer darabot, így összesen a két üzemegységben, hetente 275 ezer darab tojást tudnak a gépekbe helyezni.

A Bács-Tak Takarmánygyártó és Forgalmazó Kft. 1992-ben alakult a Bács-Kiskun megyei Mélykúton, a cég saját fajtatiszta, törzskönyvezett pecsenyekacsa, illetve húsliba szülőpárokkal biztosítja a minden szinten nyomon követhető tenyésztést és feldolgozást. Az állatok egy részét saját telepein, másik részét pedig a céggel szerződéses kapcsolatban álló bérnevelők telepein neveli - olvasható a cég honlapján.

A Bács-Tak Kft. 20 emberrel kezdte működését, most közel 200 dolgozója van, a kft. kapcsolt vállalkozásai a Csibe-Top Kft., a Csa-Ba Kft., a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. és a Pannon-Lúd Kft. A nyilvános cégadatok alapján a cégcsoport árbevétele 2016-ban csaknem egy milliárd forinttal, 16,7 milliárd forintra csökkent, adózott eredménye viszont több mint 200 millió forinttal, 714 millió forintra emelkedett.
 

Ezek is érdekelhetnek