A tél vége és a tavasz eleje is úgy indult, hogy megint gondot okoz az időjárás a szántóföldeken.

Jól jött az eső és a meleg

Aztán áprilisban és májusban helyreállt minden, szerencsésen az utolsó pillanatban érkezett az eső és a meleg. A vetések rendben vannak.

Olyan időt kaptunk a tavasz közepétől napjainkig, ami ideálissá tette a szántóföldi növények termesztését. Volt elég száraz idő, hogy vetni lehessen, idejében elvégezni a műtrágyázási, növényvédelmi beavatkozásokat. Mára a talajban szinte az összes mag – legyen szó kukoricáról, napraforgóról, árpáról, szójáról, borsóról, cukorrépáról.

A mostani meleg nagyon jól jön: az igényes kukoricát, napraforgót szinte húzza kifelé a földből, e növények néhány hét alatt akkorát tudnak fejlődni, hogy „kinövik” a konkurens gyomokat. Még néhány eső, és már gyönyörű táblákat láthatunk. A tavaszi vetésű növényfajok közül a szemes kukorica bő 1 millió, a napraforgó csaknem 700 ezer, a szója pedig 61 ezer hektáron kerülhet a földbe. Ezek a vetésterületek lényegesen nagyobbak az elmúlt egy, illetve öt év átlagos értékeinél. Egyértelmű a háború hatása: a gazdák növelték a vetésterületet, hogy többet arathassanak. A több terméshez vélhetően­ a kialakult magas árak is kapcsolódnak majd.

A meleg és a csapadék hatására jócskán lefaragtak a korábbi lemaradásból az ősszel elvetett táblák is. Javában virágzik a repce – igaz, ezt sok helyen kiszántották korábban. Kalászol már az árpa és szépen fejlődik a búza is. A növényvédelmi munkák itt is rendben zajlottak, beteges, gombás, rovarkárosította állományokat csak ritkán látni a földeken.

Hozzászólások

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.