Az átlagos inflációhoz képest csaknem kétszer nagyobb mértékben csökkentek az agrártermékek termelői árai augusztusban. Vagyis elmondható, hogy a mezőgazdaság tartja karban az ország pénzromlását. A 11,8 százalékos esésen belül a növényi termékek 16,4, az élő állatok és állati termékeké 4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzésében.

Katasztrofálisak az agrárárak

Az idén január-augusztusban az agrártermékek termelőiár-szintje 19,9 százalékkal esett vissza, ami a növényi termékek árszínvonalának 28,1 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 3,6 százalékos csökkenéséből adódott.

A termelők oldaláról nézve katasztrofális árváltozás oka a növényeknél egyértelműen a gabonafélék és a napraforgó, repce árának esése. Utóbbiak ára majdnem 40 százalékkal lett kisebb, a gabonáké csaknem ötödével, ahogy a gyümölcsöké is nagyjából ennyivel mérséklődött.

Az agrárárakat az állatok és állati termékek ára sem húzhatta felfelé. A tej több mint ötödével olcsóbban került ki a gazdálkodóktól, mint egy éve. A vágómarha és a sertés ára igaz emelkedett, de a baromfikért már 5,5 százalékkal fizettek kevesebbet.
 

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2022.09.30.
Templomrombolók kora
Tanultak és szülnének
Legszebb perceink
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében
Látásmódok találkozása
Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?
Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program
2022.09.23.
Lúdas Matyi – fóliában
A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Pletykák kereszttüzében
Hívogató kéz a hegyen
Nem hallgatni, beszélni
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.