Az őszi gyümölcstelepítési időszak előtt bemutatjuk az ismertebb almafajtákat, hogy könnyebben tudjanak közülük választani a téma iránt érdeklődő olvasók.

Kedvelt almafajták – 2.rész

Gravensteini. Augusztus végén szedhető. Szeptembertől novemberig fogyasztható. Gyümölcse középnagy vagy nagy, lapított, bordázott, gyakran részaránytalan. Éretten nyomódásra érzékeny. Íze kellemesen édes, aromás. Fája nagyon erős növekedésű, koronája szétterülő. Későn fordul termőre, de bőtermő. Szakaszosságra és gyümölcshullásra hajlamos. A termőhely iránt igényes. Varasodásra és lisztharmatra fogékony.

Húsvéti rozmaring. Október elején-közepén szedhető. Decembertől júniusig fogyasztható. Gyümölcse középnagy, kissé megnyúlt. Héja jellegzetesen zsíros tapintású, vastag, nehezen rágható. Húsa kemény. Jól szállítható. Fája erős növekedésű. Bőven, de szakaszosan termő, igénytelen fajta. A betegségekkel szemben viszonylag ellenálló.

Idared. Szeptember végén, október elején érik. Gyümölcse középnagy vagy nagy, lapított gömb alakú. Héja közepesen vastag, viaszos. Húsa fehéres vajszínű, enyhén savanykás ízű. Jól szállítható és sokáig tárolható. A tárolási betegségekre nem érzékeny. Fája valamivel erőteljesebb növekedésű, mint a Jonatháné. Korán termőre fordul és rendszeresen terem. A lisztharmatra érzékeny.

Jonadel. Szeptember közepén szedhető. Gyümölcse középnagy vagy nagy. Alakja gömbölyded, kissé megnyúlt. Húsa tömött, kicsit édes. Nagyon jól szállítható és tárolható. Fája közepes növekedésű. Jól, rendszeresen terem. Edzett, kevésbé igényes fajta. A lisztharmatra alig érzékeny.

Jonagold. Szeptember második felében szüretelhető. Gyümölcse nagy. Húsa sárgásfehér, tömött, lédús, kellemes zamatú. Fája erős növekedésű. Koronája kissé szétterülő. Igen jó termőképességű. Rendszeresen nagy terméshozamra képes. Koronája könnyen alakítható, jó sövény nevelhető belőle.

Jonathan M 40. Szeptember közepétől szedhető. Gyümölcse közép­nagy, nagy. Húsa tömött, sárgásfehér, bőlevű, kellemesen édes-savas. Fája középerős növekedésű. Korán termőre fordul, bőven és rendszeresen terem. A lisztharmatra érzékeny.

Jonathan M 41. Szeptember elején-közepén szedhető. Gyümölcsének színeződése kiváló. Fája gyengébb növekedésű, koronája kisebb, mint a Jonatháné. Termőképessége jó.

Naményi Jonathán. A Jonathán-változatok egyike, ami rügy­mu­táció­ként jött létre. Már augusztus végén, szeptember elején a gyümölcs teljes felületét borítja a sötétpiros fedőszín. A korábbi színeződés azonban nem jelenti a korábbi szüretelést! Az optimális szedési időpontja későbbi, mint az alapfajtáé.

Csány 1. Jonathán. A Jonathán rügymutációja. Korábban és intenzívebben színeződik, mint az alapfajta.
Jonnee. Külföldi Jonathán-rügy­mutáció. Korábban és jobban színeződik, mint a Jonathán. Egy héttel korábban szüretelhető a Jonathánhoz képest. Fája középerős növekedésű.

Londoni pepin. Október második felében szedhető, novembertől már­ciusig fogyasztható. Gyümölcse kö­zép­nagy vagy nagy, lapított. Héja viaszos. Húsa tömött, de porhanyós, bőlevű, enyhén illatos. Íze sajátosan kellemes. Koronája szétterülő. Közepes termőképességű, szakaszosan terem. Varasodásra, lisztharmatra érzékeny. Igényes fajta.

McIntosh. Augusztus végén, szeptember elején szedhető. Gyümölcse középnagy, lapított gömb alakú. Íze édeskés, jellegzetes „borízű” zamata van. Fája középerős növekedésű, koronája szétterülő. Bőtermő. Gyümölcshullásra nagymértékben hajlamos.

Mutsu. Október elején szedhető. Decembertől áprilisig fogyasztható. Gyümölcse nagy. Héja viaszos, kissé kemény. Húsa sárgásfehér, lédús, ropogós, kemény, édeskés, illatos. Jól tárolható. Fája erős növekedésű, hajtásai felfelé törekvők. Későn fordul termőre, de kiváló termőképességű. Gyümölcse varasodásra kissé fogékony.

Nyári fontos. Érése elhúzódó, ­augusztus elején-közepén szedhető. Gyümölcse nagy, lapos gömb alakú. Héja sima, fényes. Húsa kemény, bőlevű. Jól szállítható, néhány hétig tárolható. Fája nagy koronát nevel. Későn fordul termőre, bőven, de szakaszosan terem. A termőhely iránt nem igényes.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.