Kerttervezés kerítéstől a gyönyörű gyepig – erre figyelj!

Hirdetés – A szép és ápolt kert rendkívül fontos, hogy jól érezzük magunkat otthonunkban. Viszont aki már lakott kertes házban, pontosan tudja, hogy a kert ápolása időigényes és embert próbáló folyamat. Mint mindennél, itt is kulcsfontosságú a tervezés, amivel rengeteg időt nyerhetünk és megkönnyítjük a saját életünket. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni a kert tervezésénél!

GazdanetPR cikk2020. 10. 26. hétfő2020. 10. 26.
Kerttervezés kerítéstől a gyönyörű gyepig – erre figyelj!

Szánjunk időt az ötletelésre!

A legfontosabb dolog, hogy mérjük fel az igényeket, és lehetőségeket, bevonva a család összes tagját. Ki mit szeretne csinálni a kertben? Kell-e veranda, étkező terasz, játszótér, szeretnénk-e gyümölcsöst, konyhakertet, grillezőt, szalonnasütőt? Ne csak a jelenre gondoljunk, hanem 10-20 éves távlatban tervezzünk! Szintén fontos kérdés annak tisztázása, hogy mennyi idő fog jutni a kertre, és ki tudja magára vállalni a gondozás feladatait.

A kerttervezés lépései

A kerttervezés esetén is rendkívül fontos a munkafolyamatok helyes megszervezése. Érdemes előre pontosan kijelölni még az olyan elemek helyét is, amit csak később tudunk megvalósítani. Így nem lesz majd rossz helyen az öntözőrendszer, vagy elkerülhetjük, hogy frissen ültetett fát kell kivágnunk.

Ha megvan a pontos terv, döntsük el, hogy mi az, amit a meglévő növényzetből megtartunk, és mi az, amit el kell távolítani. Ezután tervezzük meg, hogy hol szeretnénk árnyékolni fákkal, illetve szeretnénk-e gyümölcsfákat! Majd jöhet a virágágyások, cserjék és évelők kiválasztása. Érdemes a dísznövényeket úgy tervezni, hogy tavasztól őszig eltolva virágozzanak! A kerttervezés utolsó lépései pedig az öntözőrendszer majd végül a gyep kialakítása.

A szomszéd kertje mindig zöldebb?

Bár a fenti megállapítás örök érvényűnek tűnhet, nem törvényszerű, hogy így legyen. A tervezéskor annak is érdemes utánanézni, hogy hogyan fogjuk a növények tápanyagellátását biztosítani. Sokan azt gondolják, hogy a növények csak úgy maguktól jól érzik magukat, de ez az elgondolás téves. Rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha elegendő figyelmet fordítunk a talaj minőségének javítására, műtrágyázásra. Kevesen tudják például, hogy a zöld gyepnek is folyamatos tápanyagellátásra, a hideg évszakok átvészeléséhez pedig extra védelemre van szüksége.

Forrás: gazdadiszkont.hu

Kevésbé jó minőségű talaj esetében is tudjuk a növények megfelelő tápanyagellátását hosszú távon talajjavító készítményekkel és műtrágyázással biztosítani. Bár elsőre nehéz lehet eligazodni a termékek széles választékában, megkönnyíti a dolgunkat, ha a gazdaboltok honlapján található információkat elolvassuk. A Gazdadiszkont.hu egy olyan gazdabolt, ahol mindent megtalálhatsz, amire a növényeknek szüksége van. Minden termékhez részletes leírás tartozik, illetve rengeteg szakmai bejegyzés lehet a segítségedre a megfelelő műtrágya, talajjavító vagy gyomirtó készítmény kiválasztásában.

Ne feledkezzünk meg az esztétikus kerítésről!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a kert elrendezésére, de a kerítésről megfeledkeznek. Pedig egy szép kerítés megkoronázza a kertet! Egyre népszerűbb megoldás a trapézlemez kerítés, amely nemcsak könnyen felépíthető, hanem egyben a kert dísze is. A mindkét oldalán élethű famintázatú kerítést akár magunk is összeszerelhetjük. A könnyű összeszerelhetőségen kívül extra előny, hogy nem kell kétévente a festéssel bajlódni, mert a trapézlemez kerítés a speciális bevonatnak köszönhetően évtizedekig tartós. És az ilyen kerítésen biztosan nem lát be senki!

A Betolemez.hu többféle famintázatú és színes trapézlemezt forgalmaz, illetve a trapézlemez kerítéshez szükséges minden kiegészítőt is. A termékekre akár több évtizedes garanciát is vállalnak.

Forrás: betolemez.hu

Érdemes a fenti tanácsokból kiindulva tovább olvasni a témában. Az interneten rengeteg információ megtalálható, és a segítségükkel hangulatos és ápolt lesz a kertünk!

 

Ezek is érdekelhetnek