Kétszer annyit fizet az őstermelő

Közel duplájára emelkedett az őstermelői igazolvány kiváltásának összege. Ezentúl az adatváltozás bejelentéséért, évenkénti megújításáért és az igazolvány visszaadásáért is fizetni kell.

GazdanetSzabad Föld Online2009. 10. 28. szerda2009. 10. 28.
Kétszer annyit fizet az őstermelő

Változott a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló jogszabály. A korábban e területre vonatkozó kormányrendelet 2009. október elsejétől hatályos új rendelkezései már nem írják elő az igazgatási szolgáltatási díjat a mezőgazdasági őstermelői igazolvány kiállításakor. Ennek következménye viszont az, hogy az illetékekről szóló törvény alapján általános államigazgatási eljárási illetéket kell fizetni.

Az új szabályozás értelmében a mezőgazdasági őstermelői igazolvány és az értékesítési betétlap kiállításáért - valamint évenkénti hosszabbításáért, érvényesítéséért - az általános tételű eljárási illetéket, azaz kétezer-kétszáz forintot kell fizetni – írta a bama.hu.

Ugyanez a díjtétele valamely adat, jogosultság vagy állapot hatósági nyilvántartásba való bejegyzésének is. Fizetni kell az igazolvány visszavonásáért, cím- és névváltozásért, adózásimód-változtatásért, új tevékenység bejegyzéséért is. A változás érzékenyen érinti az őstermelőket, akik ezt megelőzően mindössze ezer forintot fizettek az igazolvány kiváltásáért, a meghosszabbításnak pedig nem voltak anyagi terhei.

Ezek is érdekelhetnek