Kiállítók, konferenciák, kulináris élvezetek

Mi szem-szájnak – s tegyük hozzá fülnek, agynak ingere -, az mind megtalálható volt a 79. OMÉK-on. A legnagyobb hazai agrár- és élelmiszer-ipari kiállítás egyszerre bizonyult szakmai találkozónak és a közönséget vonzó bemutatónak.

GazdanetO. Horváth György2019. 10. 16. szerda2019. 10. 16.

Kép: hentes hús Kolozsvári szalonna OMÉK OMEK Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár hungexpo 2019.09.29, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Kiállítók, konferenciák, kulináris élvezetek
hentes hús Kolozsvári szalonna OMÉK OMEK Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár hungexpo 2019.09.29
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Már ahogyan lenni szokott, a fővárosban megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron egyszerre jelentek meg a laikusnak mondható nagyközönség tagjai és a szakmai ismeretekkel felvértezett agrárgazdaság szereplői.

Miközben az egyik kör több mint harminc konferencián a jövő agráriumáról cserélt eszmét, addig a nagyérdemű ehetett, ihatott, sokszor táthatta el a száját az ágazatban használt berendezések, gépek, eljárások láttán.

A felnőttek és a gyerekek is lenyűgözve figyelik a kiállított gépeket. Fotó: Németh András Péter

Nem véletlenül: a mezőgazdaság ma a leggyorsabban és talán a legszélesebb körben alkalmazza a technológia vívmányait. Persze a korábbi slágereket is felvonultatták a szervezők: olyan állatokat, növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket, ételeket, amelyeket mindig is csodálattal lehetett szemlélni – s mindezt 680 kiállító csaknem 40 ezer négyzetméteren mutatta be.

A megnyitón Nagy István agrárminiszter emlékeztetett: a hagyományos mezőgazdasági kiállítás és vásár már több mint egy évszázada rendszeresen bemutatja a hazai agrárium változásait. A mostani rendezvény kimondottan a fiatalokról, a modernizációról, azaz a jövőről, valamint a korszakváltásról szólt, ami már az ágazat hétköznapjaiban is jelen van.

A korszakos jelentőségű fejlesztések, a tudás- és információalapú gazdálkodás széles körű elterjesztése korát éljük. Mindez a fiatal gazdálkodók bevonása nélkül elképzelhetetlen, ezért az általuk végzett beruházások támogatásán túl a jövőben a gazdaságátadás megkönnyítésére, az agrárium vonzóbbá tételére is új energiákat kell összpontosítani.

A számos konferencia közül kiemelendő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara standján tartott növénytermesztési tanácskozás. Az idei tapasztalatok között fontos, hogy az időjárás főként a nyáron betakarított növényekre hatott kedvezőtlenül, de még így is jó hozamokat lehetett elérni.

Egy probléma akadt, a gabonák gombatoxinnal való nagyobb arányú fertőzöttsége: az őszi munkák során a kukoricánál nincs gond, a napraforgónál észlelik a jelenséget.

Nagy sikerrel zárult „Az Agrárium téged vár! Kezedben a jövőnk!” című agrárkarrier-konferencia, melynek elsődleges céljául a mezőgazdasággal kapcsolatos hamis sztereotípiák eloszlatását tűzték ki, illetve a szervezők azt bizonyítják, hogy az agrárpálya vonzó életcél lehet a fiataloknak.

Elsősorban a pályaválasztás előtt állók, valamint az agrárium iránt érdeklődő egyetemi hallgatók látogattak el az eszmecserére, amelyet az Agrármarketing Centrum a Corvinus Agribusiness diákszervezet szakmai támogatásával szervezett.

Kóstolni, vásárolni is lehetett. Fotó: Németh András Péter

– Meg kell mutatnunk, hogy a magyar agrárium ma már nem a sáros gumicsizmát, hanem a legmodernebb digitális és informatikai eszközöket jelenti – mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője.

Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének elnöke szerint a vidék kommunikációja sok kívánnivalót hagy maga után, éppen ezért a mezőgazdaság társadalmi megítélése sem olyan, mint amilyennek lennie kellene.

Ehhez társulnak a „tömegkommunikációs szirénhangok”: az Instagramon és Snapchaten felületes értékeket valló celebeket tárnak a fiatalok elé – fogalmazott az elnök. A kutatások integrációjának fontosságáról beszélt Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója.

Mint elmondta: ma nincs olyan kutatási eredmény, amely ne több tudományterület együttműködése révén jönne létre. Ez indokolta a kutatás integrációját, ami a NAIK esetében olyan formában jött létre, amire a hazai agrár-felsőoktatás is áhítozik.

Gyuricza Csaba is egyetértett azzal, hogy a társadalomban nem él reális kép a mezőgazdaságról, ugyanakkor azok a fiatalok, akikben ez mégis megvan, szívesen választják az agrárpályát maguknak.

A kutatások szerint a már agrárpályán lévő fiataloknak világos a jövőképe, négytizedük a szakmában akar dolgozni, míg a többiek javarészt tovább folytatnák mezőgazdasági tanulmányaikat.

Kevesebb állat volt Az idén a szokásosnál kevesebb élőállatot mutattak be a kiállításon. Ennek oka kettős: a vásárváros jelentős területén folynak beruházások, másrészt a szakma számára már évek óta a legnagyobb rendezvény a Hódmezővásárhelyen megrendezett Alföldi Állattenyésztési Napok (AÁN), amely az idén az OMÉK társrendezvényeként szerepelt. Ezúttal a meghatározó fajták, fajtakonstrukciók és hibridek egy-egy csoportját, illetve egyedét mutatták be, és kiosztották az állattenyésztési különdíjakat is. Az érdeklődők 100 fajtából, fajtakonstrukcióból és hibridből 300 tenyészállatot csodálhattak meg.

 

Ezek is érdekelhetnek