Kitört a gabonák ára – Európa nyugati felében jó termés várható

Ma nagyon nehéz megjósolni, hosszabb távon miként alakul a gabonafélék ára a világpiacon, s ez mennyiben hat ránk. Legalább annyi a jó, mint a gyengébb termésről szóló hír a nagyvilágban.

GazdanetO. Horváth György2019. 07. 12. péntek2019. 07. 12.

Kép: Aratás búza betakaritás betakarítás Lajoskomárom kombájn gabona 2016.07.20 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Kitört a gabonák ára – Európa nyugati felében jó termés várható
Aratás búza betakaritás betakarítás Lajoskomárom kombájn gabona 2016.07.20 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A Föld nagy gabonatermelő és -értékesítő országaiból egyrészt az árakat emelő rosszabb terméshírek, illetve az árcsökkentést és/vagy stabilizálódást előrevetítő információk látnak napvilágot. Kiragadva néhány esetet, érdemes megjegyezni, hogy tíz éve nem történt olyasmi, mint amire most sor került Ausztráliában. A kontinensnyi ország ebben a szezonban nem exportálja, hanem importálja a búzát, azaz nemhogy nem termett annyi, amit a külpiacon értékesíthetne, de kénytelen behozni az országba a kenyérnekvalót.

Ez a külkereskedelmi mérleg egyenlegére vonatkozik, mert természetesen lesz eladás, de a behozatal mértéke ezt meghaladja. Az ok, mint majdnem mindenhol a Földön, az időjárásban keresendő: hat hónapja az átlagosnál 40 százalékkal kevesebb eső hullott. A tőzsdéken már meglátszik az ausztrál hozamok csökkenése: május óta folyamatosan megy fel az ár. Ezt tovább nyomják felfelé az Egyesült Államokból érkező hírek: ott a kukorica vetésterülete okoz kisebbfajta pánikot a terménytőzsdei brókerek között. A tavaszi, nyár elejei fagyok, illetve szárazság és áradások egyszerre fordultak elő az óriási országban. Minden tényező a kukorica vetését, kelését hátráltatta, ami miatt a tervezetthez képest csak 80 százaléknyi területet tudtak elvetni.

Itthon megkezdődött az aratás. Fotó: Németh András Péter

Amerikában 34 millió tonnával kevesebb kukorica teremhet az idén, évtizedek óta nem volt ilyen rossz a szezon. Nem véletlen, hogy a búza és a kukorica világszintű termésmennyiségét egyre kisebbre becsülik a szakértők. Vagyis egyfajta hiánypszichózis uralta el az utóbbi hetekben a tőzsdéket is. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem mindenhol rosszak a kilátások, a jó hírek a későbbiekben még tompíthatják a félelmeket. A legjelentősebb búzaexportőrré vált Oroszország például nagy termésről számol be, Európa nyugati felében a tavalyi rossz után az idén jó termés várható, még akkor is, ha a középső és a keleti országokban a múlt őszi, illetve a mostani tél végi, kora tavaszi aszály jelentős hozamkiesést okoz. Argentínában és Brazíliában is felfelé korrigálják a várható terméseredményeket. Itthon megkezdődött az aratás. Árpából, búzából gyengébb eredmények várhatók az elmúlt öt évben megszokotthoz képest.

Persze lesz elég gabonánk, exportra is marad, de a hiány okán az aratáskori indulási ár régen volt ilyen magas: egy tonna étkezési búzáért a tőzsdén 56-58 ezer forintot adnának. A piaci ár, amit a termelő a telephelyen kap, ennél mindig kisebb egy-kétezer forinttal, de emlékezhetünk, hogy két éve, de még tavaly is 50 ezer forint alatt indult az aratáskori ár. Így még az is lehet, hogy a kisebb hozam ellenére a termelők a pénzüknél maradnak.