Különleges tápértékű gabonaféle

GazdanetValló László2020. 11. 30. hétfő2020. 11. 30.

Kép: Zabpehely reggeli gabona tej étkezés táplálkozás 2020 11 22 Fotó: Kállai Márton

Különleges tápértékű gabonaféle
Zabpehely reggeli gabona tej étkezés táplálkozás 2020 11 22 Fotó: Kállai Márton

Réges-régen gyomnövényként bosszantotta a búzát és árpát termesztő földművest a gabonát elnyomó vadzab – legalábbis ezt feltételezik a kutatók. Az ősalak nemesített (szelektált) változatát mintegy 3 ezer éve ismeri és termeszti az emberiség.

A múltban elsősorban lótakarmányként tartották számon, ilyen minőségében stratégiai gabonának is számított a kiterjedt lótartás és a lovas csatározások idején. Jó hazai példa erre, hogy amikor 1741-ben Mária Terézia Magyarország segítségét kérte a trónja megvédéséhez, a buzgó magyar nemesi rendek az életüket és vérüket felajánlották ugyan a királynőnek, ám azt megjegyezték, hogy zabot nem adnak.

Noha az urak megvetették, a falvak szegény népe gyakran ráfanyalodott, s ette kásának vagy sütött kenyeret belőle – nem is gondolva, milyen szuperélelmiszert vesz magához. Azt már napjaink táplálkozástudósai derítették ki, hogy a zab különleges tápértéke a többi kalászoshoz képest is kiemelkedő.

Zabhegyezők

A Kukutyinba zabot hegyezni szólás leginkább valamilyen értelmetlen, haszontalan munka végzésére utal. De a történészek szerint értelmes elfoglaltság is áll e szólás mögött. Amikor ugyanis az 1800-as években a Deszk határában elterülő Kukutyin pusztát elöntötte a Maros, és az ott termesztett zabnak csak a kalásza látszott ki a vízből, a parasztok csónakból vágták le a kalászokat (hegyezték a zabot), hogy mentsék a menthetőt.

Sok benne a fehérje, amelynek esszenciális aminosav-összetétele kedvező, emellett értékes zsírokat is tartalmaz. Szénhidrátjai igen táplálóak és nagy energiatartalmúak (ezért is ajánlják a sportolóknak).

A benne lévő növényi rostok a méreg- és salakanyagokat gyűjtik össze a bélcsatornában, mivel pedig a folyadéktól megduzzadnak, megnövelik a széklet tömegét, egyben meg is gyorsítják a táplálék mozgását a bélben, elejét véve a székrekedésnek.

Továbbá gátolják a cukor gyors felszívódását, ami a cukorbetegek számára előnyös. A zab kalcium- és vastartalma kiemelkedő, emellett az idegrendszert védő B-vitaminokban is gazdag. Fogyasztása a betegségből lábadozók számára is ajánlott.

Termesztési tulajdonságai sem mindenna­piak: mivel igen életerős és igénytelen (extenzív típusú) növény, termesztése a többi kalászosnál gazdaságosabb – különösen gyengébb termőhelyi adottságok között. (A tartós szárazságot azonban nehezen tűri.) Vannak biotermesztésre alkalmas fajtái is.

Ezek is érdekelhetnek