Lázár is megszólalt földügyben - Orbán utasította Fazekast

Orbán Viktor utasította Fazekast, hogy mindent vessen be a külföldiek földszerzése megakadályozására. Ezt Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter finomabban úgy fogalmazta meg, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy a magyar termőföld magyar kézben maradjon. Vagyis a magyar kabinetnek ez a reakcióra arra, hogy az Európai Unió Bíróság elmeszelte a magyar földügyi jogszabályok egy részét.

GazdanetO. Horváth György2018. 03. 09. péntek2018. 03. 09.
Lázár is megszólalt földügyben - Orbán utasította Fazekast

Az EU Bírósága szerint a hatályos magyar földügyi jogszabály nem felel meg az európai jognak. "Itt egy csatát veszítettünk" - mondta Lázár János, jelezve: a bírósági döntés megnyitná a kaput a külföldiek magyarországi földszerzése és a földspekuláció előtt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a bíróság döntését betartják, ugyanakkor a kormányfő arra utasította a földművelésügyi minisztert, hogy minden jogalkotási eszközzel akadályozza meg, hogy külföldi magánszemélyek vagy külföldi vállalatok haszonélvezeti jog, illetve zsebszerződés révén magyar termőföldhöz jussanak.Vagyis újabb kiskapukat kell keresni, ami gátolhatja a tulajdonhoz, illetve a haszonélvezethez jutást.

2010-ben 600 ezer hektár volt veszélyben, az azóta meghozott törvények ezt nyolc éven át meg tudták védeni - mutatott rá Lázár. Vagyis ő is erősíti azt a hangoztatott kormányvéleményt, miszerint ennyi földet érintett a zsebszerződéses ügy. (Igaz, ezt soha senki nem bizonyította.) Lázár természetesen az egyetlen olyan hiteles politikai erőnek nevezve a kormánypártokat, amelyek képesek ennek a védelemnek a megteremtésére. A következő évek nagy kérdésének nevezte, hogy Magyarországon a külföldiek szerezhetnek-e földet. A tárcavezető megjegyezte azt is, hogy a magyar rendelkezéseket vitató külföldi érintettek döntően kártalanítást kérnek, nem fenyeget a korábbi tulajdoni viszonyok visszaállása. Arról nem szólt, hogy ez hány milliárd forintjába kerülhet az adófizető polgároknak.