Lenyomnak minket az oroszok

Az oroszok a korábban vártnál 5 millió tonnával több gabonát arathatnak, vagyis összesen 90 millió tonnát. Ez akár 20 millió tonnás exportot is lehetővé tesz, ami nagyon nem jó hír nekünk.

GazdanetO. Horváth György2009. 10. 07. szerda2009. 10. 07.
Lenyomnak minket az oroszok

Oroszország módosította az idei gabonatermésről szóló prognózisát: 85 millió helyett 90 millió tonna is lehet a betakarítás végeredménye.

Mivel keleti nagyhatalomnak évente úgy 77 millió tonna is elegendő, marad exportra is bőven. Sőt, tavalyról is van még vagy 7-8 millió tonnányi készlet, vagyis 20-21 milliós feleslege van Moszkvának.

Ez azt jelenti, hogy az oroszok továbbra is erős versenytársaink, van kikötőjük, a gabonát olcsón adják, így hagyományosnak mondható piacainkat látják el könnyedén gabonával. Többek között ezért sem mozdul a magyar gabonapiac, ugyanis itthon nincs vevő, nincs exportlehetőség. Az oroszok nálunk legalább 15 százalékkal olcsóbban képesek kielégíteni a török, az egyiptomi és más mediterrán ország igényét.

Nálunk óriási gond, hogy nincs tengeri kikötőnk, ezért minden tonna gabona exportjánál eleve 10-20 dollár hátrányunk van a szállítási többletköltség miatt. Ezen nem segít az Európai Unió sem: hiába írt a Magyar Agrárkamara levelet Brüsszelbe, illetve kérte azt az agrártárca is, az EU szerint diszkriminatív lenne, ha „tengernélküliségünkre” hivatkozva adna a közösség közép-európai tagállamainak fuvartámogatást.

Ezek is érdekelhetnek