Az aszály ellenére tavaly alig csökkent az agrárium teljesítménye. A kukorica a várakozások ellenére tizedével többet adott, mint egy évvel korábban, s a búzatermés sem lett kevesebb, míg az áruk szépen emelkedett.

Maradhat a lendület

Némi visszaesés az exportban mutatkozott, miközben a behozott termékek-termények mennyisége és értéke is nőtt. Emiatt 424 millió euróval – úgy 133 milliárd forinttal – csökkent a külkereskedelmi szaldó, ami azonban így is eléri a 2,9 milliárd eurót, ami az egész nemzetgazdasági külkereskedelmi egyenleg fele.

Sertésből nem, marhából – főként húsmarhából – több volt az országban, s míg a disznó ára 10%-kal esett, a marháé kicsit emelkedett. A  baromfifélék vágása 8,2%-kal nőtt, igaz, leginkább a kacsavágások csaknem 80%-os növekedése húzta fel ezt az értéket, miközben a csirkevágások száma 0,9%-kal csökkent. A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó bővülése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forintra rúgott, változatlan áron 3,6%-kal emelkedett. A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6, az állattenyésztésé 5,7%-kal múlta felül az egy évvel korábbit. A szakértők szerint a mezőgazdasági vállalkozások 2018. évi adózás előtti eredménye 1%-os mérséklődést mutat a 2017-es 160 milliárd forinthoz képest. A beruházások – összesen 350 milliárd forint – is némiképp visszaestek, a 2017. évi 11,5-ről tavaly 8,3%-ot nőttek. Új gépekre, eszközökre 175 milliárdot, alkatrészre további 50 milliárd forintot költöttek. De a lendület maradhat, mert még számos uniós támogatással megvalósuló pályázat áll elbírálás, illetve kivitelezés alatt, főként a vidékfejlesztési programokban.

A mezőgazdaság tavaly 4%-kal kevesebb embert foglalkoztatott, mint előző évben. Az agrárium szerkezetében sem állt elő kedvező változás, mivel egyre inkább a növénytermesztés hoz a konyhára: tavaly már a kibocsátás 58,2%-a származott ebből a szektorból, míg az állattenyésztés aránya 34,8%-ra mérséklődött, a szolgáltatásoké és a másodlagos tevékenységé pedig 7%-ot tett ki.

NÉMETH ANDRÁS PÉTER FELVÉTELE

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.